Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)osoloną wodą. Przykrywam i odstawiam na 10 minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio w Lidlu dopadłam takie oto mini cukinie, kiedyś robiłam, pyszne. Tym razem nafaszerowałam je kaszą kuskus, papryką czerwoną i serem zagrodowym z chia . Do tego czerwona cebula, czosnek i wszystko zapieczone. Cukinie wyszły pyszne :-). Ja kupiłam sztuki, my zjedliśmy po 1,5 a młody wciął jedną całą. Miłego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :-) Składniki: 4 mini cukinie(...)szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku ser zagrodowy z chia kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Kaszę kuskus przekładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut, żeby napęczniała. Cukinie myjemy, odcinamy górę, wydrążamy środek (super się to robi łyżką do nakładania lodów). 2. Paprykę
kruche babeczkiDzisiaj pomysł na pyszny, pożywny, wegetariański obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (zostawiając około 1 cm od brzegu) i drobno pokroić. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wrzucić krojone
Oryginalny smakMocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar(...)mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych – w tym sztandarowego, marokańskiego gulaszu tajine. I do tego dzisiejszego przepisu też jej nie żałowałam. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy
Karo in the Kitchentrzeba go podgrzewać. Podany zaś na gorąco będzie pysznym pomysłem na obiad, który zrobicie w 20 minut. Szybko, pysznie i zdrowo :) Polecam! SKŁADNIKI (na 2-4 porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki(...)oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw. W garnku zagotuj wodę, posól ją do smaku. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, wyrzuć je. Odkrój główki i odłóż na bok, a resztę pokrój
Słodko-Słony Świat Ilonykaszę kuskus sięgam zazwyczaj wtedy kiedy brak mi czasu, chęci lub cierpliwości do gotowania zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej(...)sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
Szefowa kuchniKuskus, choć nazywany kaszą - tak naprawdę kaszą wcale nie jest! To makaron otrzymywany z pszenicy, który kształtem (małe okrągłe ziarna) przypomina kaszę, stąd mylnie przypisywany jest właśnie do tej ostatniej grupy. Kuskus wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli terenów północno-zachodniej Afryki. W zależności od rodzaju przygotowuje się go na dwa sposoby: gotuje się na parze (zazwyczaj nad gotującym(...)druga wersja, dlatego często uważamy kuskus po prostu za kaszę instant. Kuskus możemy wykorzystać na różne sposoby - możemy potraktować go po prostu jako zamiennik ziemniaków na obiad, przygotować z niego farsz np. do papryki (zobacz Papryka faszerowana kuskusem ) albo zrobić z niego bazę pysznej sałatki. Sałatka z kaszą kuskus - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g fasolki
Z notatnika dietetykaPołączenie kaszy kuskus i pesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również(...)szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego chipsa. Zmieszać ze sobą łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki soku z cytryny
Cook&Lovenudna. Mięso mielone, kasza i dodatki to ciekawe połączanie smaków, które do tej pory mogło być Wam nieznane. Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy kuskus Natka pietruszki Sól, pieprz 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 cukinia 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 pęczek(...)szczypiorku Sposób przygotowania: Kaszę kuskus wsypujemy do kubka, zawalamy osolonym wrzątkiem, tak aby zakrywał kaszę powyżej 1 cm. Pozostawiamy na kilka minut i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski dodajemy mięso mielone, ostudzoną kaszę, posiekaną pietruszkę, startą na dużych oczkach cukinię, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Formujemy w dłonie nieduże
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTabbouleh (tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)nadzieję, że moje eksperymenty nikogo nie obrażą ;) Składniki: 2 szklanki kaszy kuskus 3 szklanki wrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka, ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją
Kitchens Alphabetdanie, które było przygotowane 13 kwietnia i nie miałam kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić(...)następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam! Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli na 100 g), zlać wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Przykryć. Podawać z sałatą lub roszponką. Posypać koperkiem
Kuchnia moimi oczamiBardzo proste i smaczne danie jako ekspresowy obiad lub kolacja - kasza kuskus z soczystym, lekko pikantnym kurczakiem i warzywami: brokułami i cukinią. Jest to bardzo fajna potrawa, którą możecie zabrać ze sobą do pracy na lunch i odgrzać w wolnej chwili, na pewno będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy(...)minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia
Słodko-Słony Świat IlonyDziś przygotowałam bardzo smaczną i pożywną sałatkę z kaszą kuskus, która świetnie nadaje się na szybki sycący obiad, ale można ją również śmiało podać gościom na wieczornym spotkaniu. Łączy ona w sobie wiele smaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam!SKŁADNIKI:200 g kaszy kuskus80(...)papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta.Pokrój w kostkę fetę, posiekaj szczypiorek, oliwki potnij w drobne kółka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.Gotową kaszę kuskus dobrze wymieszaj, żeby odparować resztę wody oraz dosól i dopieprz do smaku (ale uważaj z ilością soli, ponieważ dodasz jeszcze słoną fetę!) Dodaj równiez łyżkę dobrego masła.Teraz przełóż do kaszy
Słodko-Słony Świat Ilonykasza kuskus wcale kaszą nie jest już pisałam. Choć jednak jest to makaron, nikt tak o nim nie myśli i w świadomości Polaków chyba zawsze będzie to już "kasza kuskus". A jak to fajnie brzmi, jak można się pochwalić przed jakimś fanem zdrowego odżywiania, że jadło się kaszę na kolację 😄 Czym tak naprawdę nie byłby kuskus ma on grupę wiernych(...)fanów. I właśnie z myślą o tych fanach przygotowałam dzisiejszą kolację. Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: szklankę kaszy kuskus, 500g pieczarek, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, łyżkę suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Kuskus wsyp do miski, dopraw natką pietruszki i solą
Z notatnika dietetykaOdkrywając kolejne odmiany kaszy trafiłam na kaszę kuskus. Zakochałam się w niej. To była miłość od pierwszego przygotowania. Urzekł mnie fakt, że nie trzeba jej gotować, smakuje wybornie i idealnie nadaje się do sałatek. Jest to mój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus ½ szklanki wywaru(...)pomidorków koktajlowych Ok. 100g sera feta 2 łyżki nasion słonecznika Pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego Odmierzoną kaszę kuskus umieszczamy w misce i zalewamy ciepłym wywarem. Miskę zakrywamy na 5 minut. W między czasie słonecznik prażymy na patelni, pomidorki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę, a szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy kuskus, dodajemy przygotowane składniki i polewamy olejem. Całość mieszamy :) Smacznego
Kolizje Smaków