wydania łącznie 4 zł i późniejszej konsumpcji. Enjoy! Nazwa: Kanapka z nadzieniem o smaku orzecha laskowe/ z serem żółtym i szczypiorkiem. Firma: Abonett Skład: Orzech laskowy – kasza kukurydziana (37%), pasta z orzechów laskowych z substancją słodzącą (32%) [subst. słodząca: maltitol, tłuszcze roślinne (palmowy, z nasion masłosza), słodka serwatka w proszku, prażone orzechy (1%), proszek kakaowy o zmniejszonej(...)szczypiorkiem (51%) [maltodekstryna, olej roślinny (słonecznikowy), pełnotłuste mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy), ser w proszku 3,6%, przyprawy, szczypiorek 1,7%, emulgator: lecytyna słonecznikowa], kasza kukurydziana (37%), proso łuskane (8%), mąka gryczana (1%), sól. Masa netto: 26g Wartości odżywcze: Orzech laskowy – 26g/ 108 kcal, tłuszcz – 4,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,8g, węglowodany – 16g w tym cukry
Candy PandasChodź jestem fanką kasz nie zapominam również o makaronach, szczególnie gryczanym :) Przyznam, że dobrej jakości grykę w makaronie ciężko znaleźć. Przetestowałam już parę firm i najlepiej mi smakuje z Alb-Natur także polecam z czystym sumieniem 👍 Dzisiejszą propozycją jest sycący i zdrowy posiłek w moim przypadku na kolację, który kolorystycznie bardzo cieszy oczka :D Składniki: ☞50 g makaronu gryczanego
Zdrowie i pysznie na talerzutylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc po kolorze, podanych obok kaszy, ale wydaje mi się, że to gryczana. Uważam, że jak już w książce jest zdjęcie, to powinno dokładnie pasować do przepisu, obok którego się znajduje. Po to są zdjęcia w książkach kulinarnych. Dlatego
Anioszek w kuchnizabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika , ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił na początku kaszę owsianą, ale za drugim razem użyłem gryczanej palonej i było równie dobre, a może nawet lepsze. Jakich grzybów użyć? Sos z suszonych grzybów w mojej kuchni powstał na bazie suszonych borowików, ale spokojnie
BlendmanSkładniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej
pyszne zdrowościpiątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić
Czerwień i błękitmarnujmy jedzenia, kulinarny recykling, to najlepszy sposób aby zamienić kuchenne “resztki” w fantastyczne danie – zero waste! Składniki 4 jabłka 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich Wykonanie Z jabłek ostrym małym nożykiem wycinamy część z ogonkiem i odkładamy na bok. Kawałki jabłek(...)miąższu przy skórce. Do tego zabiegu wykorzystałam specjalną łyżeczkę do wycinania kulek z owoców. Miąższ jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub blendujemy. Mus z jabłek mieszamy z kaszą jaglaną, miodem, cynamonem, orzechami i żurawiną. Nadziewamy jabłka, przykrywamy “pokrywkami” z ogonkami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Tajemnice Smakurazem przepis tak bardzo kojarzony z jesienią – racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem. Danie idealne dla całej rodziny, bo zapewne najmłodsi także będą zadowoleni z takiego posiłku. Użycie mąki gryczanej sprawia, że te racuszki mogą zagościć także w menu osób z celiakią lub nietolerancją glutenu . Ja, jako mama dietetyk, serdecznie zachęcam i namawiam wszystkich rodziców na takie zdrowsze modyfikacje(...)dostać w popularnych sklepach) może uszkodzić wątrobę, dziennie dopuszcza się spożycie do 2 gramów cynamonu. Jakie korzyści niesie ze sobą użycie mąki gryczanej do przygotowania takich racuszków? Mąka gryczana powstaje poprzez zmielenie nasion gryki. Ten rodzaj kaszy cechuje bardzo bogaty skład, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość białka roślinnego (14g/100g produktu). Ponadto, znajdziemy w niej spore ilości magnezu, potasu, sodu, miedzi
Natka Pietruszkidawna. to będzie dobry dzień. i wcale was nie nabieram, choć dzisiaj Prima Aprilis. Przepis: własny / 1 porcja/ składniki: 50 g kaszy jęczmiennej /użyłam drobnej/ 250 ml mleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1) 50 ml wrzątku 6-8 suszonych daktyli czubata łyżka kakao (ew. karobu) jak zrobić? Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać
tost z dżememGryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas
niecodziennikparyKluski jaglane to taki szybki pomysł jaki poddała mi czytelniczka bloga. Pod przepisem na makaron gryczany z truskawkami zapytała właśnie czy da się zrobić kluski z kaszy jaglanej. Nie wiedząc co odpisać musiałam spróbować. W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie jak chciałam. Trzeba było ją zmielić
Smaczna PyzaFRIKEH I BROKUŁEM /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 100 g ugotowanego brokuła 70 g ugotowanej zielonej pszenicy (frikeh) Uwaga: można zastąpić dowolną kaszą lub całym ziarnem zbóż. 40 g mąki gryczanej 2 jaja kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju z orzechów włoskich do natłuszczenia patelni (lub innego(...)glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go diabetycy. Sporo w nim też minerałów, między innymi magnezu, żelaza, cynku czy potasu. W smaku lekko orzechowy i chrupiący. Całkiem niezła alternatywa dla kaszy i ryżu
Poranek na słodkowłaściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę
wege i kropkawarzywa - główne źródło błonnika i witamin, ćwierć porcji to zdrowe źródło białka (ryby, jajka, białe mięso, nabiał), pozostałą część powinny dopełniać węglowodany złożone ( najlepiej wybierać; pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, dziki, brązowy ryż, płatki np. owsiane, żytnie, ciemne makarony), nie można pominąć dodatku zdrowego tłuszczu np pochodzący awokado, orzechów, nasion czy olejów np. lnianego który ja osobiście bardzo lubię(...)dodajemy tuńczyka z puszki, czarne oliwki, kapary, ok 200 ml passaty pomidorowej, doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem). Doskonale sprawdzają się także różnorodne kasze np kasza jaglana z podsmażonym kurczakiem i warzywami, czy gryczana z łososiem. Ja polecam także kuskus z warzywami i fetą, który świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne są także
Cynamonowe szczęściejednym naczyniu w piekarniku. Kasza pęcznieje pod warzywami i mięsem i przesiąka aromatem warzyw i przypraw. Coś pysznego. Szybko i prosto, do tego bardzo smacznie. Lubię takie gotowanie kiedy otwierasz piekarnik i masz gotowy zdrowy obiad dla całej rodziny przy minimum wysiłku. Ja użyłam kaszy bulgur ale może być również jęczmienna lub gryczana. Czasem zamieniam filety na pałki z kurczaka
Swojskie jedzonkoWarzywa na patelnię są idealne, gdy mało czasu na gotowanie. Aby danie było bardziej odżywcze, warto dodać kaszę zamiast ziemniaków (u mnie miks: jaglana i gryczana ugotowane razem). W Habanero kupicie m. in. meksykańskie quesadille i burito. Jest jedna opcja wegetariańska. Zamiast mięsa ciecierzyca, poza tym dużo warzyw i dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest
Qlinarnie i Qlinarniektóra nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy itd. Dzięki takiego zdrowemu gotowcowi danie przyrządzicie ekspresowo. Rano zajmie Wam to dosłownie chwilkę. Zapychającą mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową mąką gryczaną i jaglaną które są po prostu zmieloną kaszą. Jeśli nie macie takiej mąki pod ręką to wystarczy Wam maszynka do mielenia (taka jak do kawy) i bez problemu zrobicie mąkę sami. Do tego jajka
Mienta blogmuszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu ! Składniki ( na keksówkę długości około 25 cm ) * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć
kolorowotorcikowo