Mąka owsiana powstaje z owsa, który jest gatunkiem zbóż. Jest szeroko rozpowszechniony w lecznictwie i dietetyce, ze względu na swoje wartości odżywcze. Owies stosujemy jako: ziarno owsa ( Avena fructus ), płatki owsiane, ziele owsa ( Avena herba ), mąka owsiana ( Avena ferina ) oraz otręby owsiane. Wartość odżywcza Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz owsiany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80% kwasów tłuszczowyc... czytaj dalej...
Każdy z nas wie, że owsianka jest zdrowa lecz nie wiadomo dlaczego. Z pewnością dlatego, gdyż zawiera dużo błonnika i jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych.
Czytaj dalej...Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz wszelkie mikroelementy odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Czytaj dalej...Robię to co lubię i lubię to co robię... tak można streścić moją pasję do wypieków. Blog stworzyłam po to, aby zebrać w jedno miejsce przepisy gromadzone przez lata przez moją mamę i babcię. Każdy z nich jest sprawdzony i to wielokrotnie. Do całej tej kupki dołożyłam również swoje ulubione przepisy. Moją kolejną dużą pasją jest dekorowanie. Bardzo się cieszę, że te dwie pasje mogę połączyć ze sobą. Ciągle się kształcę i podnoszę swoje kwalifikacje. Specjalnie po to, abym mogła Wam przekazywać rzetelną i sprawdzoną wiedzę.