Dlaczego warto jeść owsiankę?

Każdy z nas wie, że owsianka jest zdrowa lecz nie wiadomo dlaczego. Z pewnością dlatego, gdyż zawiera dużo błonnika i jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Podczas trawienia, nasz organizm zużywa więcej energii na rozkład węglowodanów złożonych i gdy spożywamy pokarm, który zawiera w szczególności takie cukry, uczucie sytości występuje dłużej. Błonnik odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit oraz za formowanie stolca. Przechodząc przez cały układ pokarmowy wchłania wodę, przez co zwiększa swoją objętość i również nie odczuwamy głodu. Dlatego jest ona wskazana dla osób, które są na diecie i mają w planach spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej. Cukier z spożywanej owsianki jest dłużej uwalniany, dlatego warto jest zaczynać dzień od śniadania w postaci zdrowej i odżywczej owsianki.

Badania naukowców wykazały, że owsianka skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i obniża ryzyko chorób układu krwionośnego. Wystarczy spożywać około 100g płatków owsianych dziennie. Obecny w nich błonnik skutecznie usuwa cholesterol. Gdy już osiągniemy prawidłowy poziom cholesterolu, to wtedy będziemy mieli prawidłowe ciśnienie krwi, bowiem powszechnie wiadomo, że cholesterol osadza się w naczyniach krwionośnych i utrudnia przepływ krwi.

Pomaga w walce z cukrzycą typu drugiego. Owsianka składa się z pełnych ziaren zbóż, czyli jest ona mniej przetworzona niż inne produkty. Błonnik pomaga w osiągnięciu korzystnego stężenia glukozy we krwi.

Zazwyczaj wszystkie dostępne owsianki w sklepach są w 100% naturalne, jedynym wyjątkiem są te smakowe, które mają dodatkowo substancje słodzące i różne inne niekorzystne dla nas rzeczy. Jedynym składnikiem powinien być OWIES!

Owsianka zawiera oprócz błonnika inne sole mineralne i przeciwutleniacze, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Obecność tych wszystkich pierwiastków i związków zmniejsza ryzyko tworzenia się komórek nowotworowych.

Płatki owsianek zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są wytwarzane przez nasz organizm. Dzięki ich obecności, nie powstają zakrzepy i walczą z miażdżyca. Oprócz tego odpowiadają za prawidłowe nawilżenie naszej skóry od wewnątrz a także łagodzą wszelkie zaczerwienienia wywołane alergią.