Piróg biłgorajski łysy to tradycyjny wypiek z województwa lubelskiego. Zwany jest także krupniakiem i pirogiem gryczanym. Od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych
Pasja Smakuspaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą
Mia Cucina Sofietakaszy ugotowałam wyjątkowo dużo - chciałam wysypać resztę z pojemnika, żeby go umyć i nasypać świeżą porcję. Część zjadłam na śniadanie (bo po to ją ugotowałam) z bakaliami i owocami. W porze obiadowej pomyślałam, że dorzucę ją do zupy jarzynowej, którą miałam zamiar zjeść z grzanką. Dorzuciłam i bardzo mi zasmakowało! Poszłam krok dalej i zamiast gryczanej dałam taką córce
Zdrowa Kuchnia Sowysłowa: jest pyszna!!!❤ Składniki na tartę o średnicy 30 cm: Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki
Jeść, by żyć w zdrowiusmakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków Składniki 300 g mięso mielone z indyka 300 g cukinia 140 g kukurydza mała puszka 50 g mąka gryczana 1 szt jajko przyprawy: papryka wędzona, kolendra mielona, sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinię
Kucharzycapiersi z kurczaka 1 mniejsza cukinia sól i kolendra mielona do smaku Kaszę gotujemy w mniejszej ilości lekko posolonej wody. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Kurczaka siekamy na małe kawałki. Składniki łączymy w jednolitą masę. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką (u mnie gryczana). Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę w 180 st. C. Całość
Kucharzycasoczystych ~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) ~100g roślinnej margaryny Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę, mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy powstałą mieszankę na trzy równe części
chili & sugarPłatki gryczane z jabłkiem karmelizowanym w maśle orzechowym Płatki jako tako nie zawładnęły w całości moim sercem w całości,że po nocach będę o nic śnić, ale nie są złe, na pewno lepsze od kaszy i na pewno do nich wrócę ;) Jabłko... jabłko to co innego :D Ps. Teraz po dokończeniu miseczki, jednak stwierdzam
More food, love and dreamsUstawić obroty: 12 czas: 5 minut. Przygotowanie tradycyjne: Dokładnie wysuszoną ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia zbóż czy młynka do kawy. Mielić na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji mąki. Inne przepisy z cyklu "jak zrobić?" Mąka ryżowa Mąka gryczana
CookYourselfSkładniki: Tarta -140g mąki owsianej bezglutenowej -90g mąki gryczanej -60g mąki jaglanej -30g skrobi (u nas z tapioki) -4 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym -120g oleju kokosowego (miękkiego w formie stałej) Budyń jaglany -100g kaszy jaglanej -1 szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka
Candy Pandasjajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki mleka sól (ok 1 płaska łyżeczka) pieprz ziołowy (0,5 łyżeczki) czosnek suszony (szczypta) Nadzienie: 1 pęczek szczypiorku 200g pieczarek lub kurek pól pęczka natki pietruszki 100g serka śmietankowego (dałam z ziołami) 1 łyżka masła klarowanego do smażenia dodatkowo olej do smażenia i mąka kukurydziana (owsiana, gryczana lub zwykła) Cebulę(...)usmażeniu kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia lub patelni z odpowiednią rączką, przykryć i wstawić na ok 30 minut do piekarnika w temp. 170stC. Podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszą, fasolką itp. Smacznego
Obiad gotowymasę. Następnie dodajemy jajka, po jednym. A potem, stopniowo mąkę gryczaną i kakao. Na koniec dodajemy roztopioną (i lekko przestudzoną) w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) czekoladę. Nie przestraszcie się, że coś jest nie tak - ciasto jest gęęęęste! Około 3/4 ciasta przekładamy do foremki posmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Pieczemy 10 minut w temp. 170 st. Po czym przelewamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa
My Chcemy Jeśćkapusty, kapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania. Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania. Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego
Qlinarnie i Qlinarnieoreo Sernik Zebra – przepis Sernik na spodzie z kaszy jaglanej Sernik z konfiturą Sernik toffi Sernik Czekośliwka Sernik na biszkoptach Sernik piernikowy Sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami i ziarnami kawy w czekoladzie na bananowym spodzie Sernik z prażonym słonecznikiem i kremem toffi Sernik morelowo-czekoladowy Sernik z borówkami na gryczanym spodzie Sernik piernikowy z gruszką na owsiano – bananowym spodzie
Dorota Smakujetapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -100g mąki gryczanej lub kukurydzianej -40g kakao -2g węgla spożywczego aptecznego -130g ksylitolu -szczypta soli 2) -5 jaj L -50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -150g mąki ryżowej -130g ksylitolu -szczypta soli Krem waniliowy -100g ryżu jaśminowego -100g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego
Candy Pandas