Bardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału. Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 jajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier
Kuchnia w czekoladzieSkoro karnawał, to i kolejna porcja tłustych smakołyków. Te oponki robię co roku, zawsze wychodzą puszyste, lekkie i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Na dodatek są proste do zrobienia. Spróbujecie? Składniki: Na ok 35 sztuk: 75 dkg mąki 1/2 kg sera 0.75 szklanki cukru 250 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól 1 jajko
Kuchnia w czekoladzieDziś dla Was zostawiam jeszcze jedną propozycję - roladki na zabawę andrzejkową czy do wykorzystania w okresie karnawału na typową domówkę z przyjaciółmi choć na śniadanko jako dodatek do bułeczki też znakomicie pasuje...Wypróbujecie dziś? Składniki 30 dag szynki gotowanej w plastrach 6 jajek 1 jabłko kawałek pora 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka żurawiny 1 łyżeczka delikatnej musztardy
Wanilia i KardamonDrinki drinkami w okresie karnawału, ale trzeba coś przekąsić te koreczki znakomicie spełniają to zadanie i szybciutko się je robi. Na nadchodzący sylwester znakomite! Składniki 4 -5 kromek chlebka razowego żytniego 100 gr serka ziołowego twarogowego 100 gr szynki gotowanej 100 gr sera goudy w plasterkach 1/2 ogórka świeżego 40-50 szt winogron zielonych 40-50 sztuk wykałaczek
Wanilia i Kardamonprzygotowanym mięsem z kurczaka zachwycają się najczęściej dorośli,doskonale smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Nie wyobrażam sobie sylwestra czy karnawału bez nich, filet z piersi jest łatwo dostępny i tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu
Wanilia i KardamonPyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione. Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Ol'Vita , powiem szczerze pierwszy raz miałam do czynienia z taką mąką, bałam jej się użyć jako samodzielny produkt, dlatego na początek wylądowała właśnie w pączkach jako dodatek do zwykłej mąki
Wanilia i Kardamonwszędzie pączki :) a u mnie faworki :) FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej - mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :) uwielbiam i robię nie tylko w karnawale. U mnie dziś jak zwykle z podwójnej porcji, bo ma kto jeść :D i właśnie podwójną mam wpisaną do mojego przepiśnika :) jednak zdarza się też robić mniejsze ilości (rzadko:)). Można
Kolorowy Przepisownikserowym sosem. Zawsze, gdy idziemy do kina kusze się na tą przekąskę. Postanowiłam, że przygotuje coś podobnego na domowy seans filmowy. Wyszło pysznie. Taka przekąska doskonale sprawdzi się podczas karnawału czy na urodzinowych imprezach. Składniki: ser gorgonzola parmezan gouda brie serek topiony śmietanka 30 % papryczka chili (opcjonalnie) Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej podgrzej śmietankę. Dodaj drobno pokrojone sery. Całość mieszaj
Wielki apetytWielkimi krokami zbliżają się do nas Walentynki,karnawał nadal trwa,więc okazji do wspólnego świętowania nie brakuję.Postanowiłam przygotować moje pierwsze fondue serowe.Troszkę eksperymentów i wyszło coś naprawdę pysznego.Bardzo kremowe i jedwabiste a do tego wyraźne smaki.Zapraszam Składniki: 400 ml śmietany 30 % 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera gorgonzola 200 g sera brie 200 g sera żółtego
Wielki apetytpowiedział, ze faworki można jeść tylko w karnawale? Jeżeli ktoś tak twierdzi, to ja się pod tym nie podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu
Słodkie PrzyjemnościPyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok. Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 50 g masła 1 jajko 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia
Mama Gotujekarnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam faworki . Tym razem oprócz faworków usmażyłam jeszcze oponki. Serowe oponki należą do moich ulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka. Składniki: ½ kg mąki ½ kg półtłustego twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać
Mama Gotujezeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie
Mama Gotujesię post grupujący Przepisy na Tłusty Czwartek teraz kolejna ich tura. Katolicy wiedzą, o co chodzi z tym dniem, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się pełno pysznych słodkości, m.in. pączki i faworki. W tym dniu łasuchy powinny zachłysnąć się słodką wolnością, a ci liczący kalorie powinni zapomnieć się o diecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypką. Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany również pod nazwą cicerchiata, pigniocata. Ciasto smażone kojarzy mi się najczęściej z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że struffoli dzisiaj będą gościły w mojej kuchni. Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany w mniej tradycyjny sposób
Zakamarki mojej kuchni