nazywane są faworki.Jak zwał tak zwał – nie ważne.Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada!Przepyszne, chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie
Ostra na SłodkoMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki
Słodkie Przyjemnościjest zbyt popularny, a smak ma wyjątkowy, lekko kwaśny, z dodatkami staję się idealny jako zagryzka. Choć na blogu nie mam wielu wytrawnych przepisów, uznałam, że w czasie karnawału może Wam się przydać taka propozycja. Mi ten tatar bardzo przypadł do gustu (mięsnego nie tykam, więc jest to dla mnie fajna alternatywa), a jak będzie z Wami? :)Składniki:4 filety
Słodkie Przyjemnościkarnawale moim największym problemem przed każdą imprezą jest to co powinnam podać znajomym do jedzenia. I choć w głowie wiele pomysłów, wygrywają zdecydowanie te które przeważają smakiem i prostotą wykonania. Bo nikt z nas nie chce pół dnia spędzić w kuchni, przecież chcemy się przygotować (nie tylko mentalnie :) ), więc każda minuta jest na wagę złota, prawda? Dziś bardzo prosta
Słodkie Przyjemnościpozostawić w papilotkach, albo przełożyć je do tekturowych pojemniczków. Łatwo jest je przygotować i podać, a przecież to również się liczy! Przepis na serniczki przyda się Wam na zbliżający karnawał, dlatego warto go zapamiętać.Migdałowe serniczki z kajmakiem(12 sztuk)Składniki:4 jajka4 łyżki cukru waniliowego500 g sera białego2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki płatków migdałowych2 łyżki mielonych migdałów4 łyżki kajmakuSposób
Słodkie Przyjemnościworeczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika.Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj:chruścikifaworkiA, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć
Kulinarne przygody Gatitydługą końcówką i nadziewamy nasze churros z dwóch stron.Gotowe posypujemy cukrem pudrem i nie zwracając uwagi na kalorie, delektujemy się pysznym, chrupiącym ciasteczkiem, z nadzieniem migdałowym. Ostatecznie mamy karnawał (kolejne można upiec na tłusty czwartek). Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Churros z masą migdałową appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkookazji zbliżającego się Sylwestra i Karnawału na blogu pojawiła się nowa kategoria z imprezowym menu - przekąski, sałatki i szybkie słodkości w jednym miejscu:)http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/sylwester-i-karnawa.html
Moje Kuchenne RewelacjeKarnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co się pojawiła, znalazłam przepis na serowe małe pączki. Zrobiłam wczoraj - są super :)Składniki:50 dag sera białego4 jajka2 szklanki mąki4 łyżki śmietany 18%6 łyżek cukru1 cukier waniliowy1 łyżka wódki (użyłam spirytusu)1 płaska
Kuchnia domowa AniMamy karnawał. Więc jak nie zrobić pączków, czy innych tego typu specjałów zarezerwowanych na tę porę? Nie robię ich zbyt często, a szkoda... Są nieziemsko miękkie, puszyste i pyszne. W końcu przepis dopracowany na amen! Wychodzą takie jak jakie zawsze chciałam, aby wyszły. Więc gorąco zachęcam! 500 g sera białego 500 g mąki pszennej 4 żółtka do100
Malinowe PocałunkiTłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które
Malinowe PocałunkiKarnawał bez karnawałowych różyczek? Nie, no nie przejdzie! Kiedyś bardzo często robiłam je ze swoją mamą. Teraz to ja jestem mamą i robię je swoim pociechom. Idealnym pomocnikiem jest mój mąż, dzieciaki bardziej zainteresowane są układaniem wisienek na gotowych ciachach i wcinaniem jednej za drugą. A mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet kuchenny ;). Składniki
Malinowe PocałunkiKarnawał w pełni, przed nami kolejny imprezowy weekend. Trzeba go więc jakoś osłodzić, zgodnie z tym co nakazuje kulinarna tradycja. Tym razem będą to małe pączusie w obłoczku cukru pudru. Nieważne, że nieco kaloryczne, raz do roku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu
Kulinarne przygody Gatityroku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych.Smażyłam już małe pączki, wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze
Kulinarne przygody Gatity