kapustą - 19268 przepisów (strona:1035/1285)

Gęsie szyjki faszerowane 202

wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 251

zrumienił. Ponieważ kaczka piecze się na ruszcie nie ma potrzeby  żeby ją odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego!Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 328

Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanieKiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np.  z kiszoną kapustą. Smacznego!*Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych osłonek (jelit) zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te z których korzystasz są innego rodzaju, postępować zgodnie z instrukcją producenta.Odciąć potrzebną ilość jelit

Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 158

mieszać aż pokryją się  olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania

Stare Gary
Gęś pieczona z jabłkami 247

przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać np pęczakiem, kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego!Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół

Stare Gary
Barszcz wigilijny postny 237

farszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy

Stare Gary
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 219

Wiem, wiem, że nie każdy lubi brukselkę i już nawet wiem dlaczego! :)Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile się ją dobrze ugotuje (!), inaczej będzie nieprzyjemna w smaku i zapachu- i to właśnie ta zmora!Należy wiedzieć, że :* idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut!* gotować z dodatkiem odrobiny cukru- zachowamy piękny kolor, * z dodatkiem mleka, które

Kraina Miodem Płynąca
Bigos marchewkowy 257

nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszedł nam pyszny, lekko składkowy bigos o niepowtarzalnym smaku. Pokochałam go od pierwszego kęsa i wiem już, że nigdy nie wrócę do tradycyjnej, ciężkiej wersji z kapusty! Jeśli nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek) Czas przygotowania: 1h Składniki: 1kg marchewki 0,5kg cebuli

Kolizje Smaków
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 380

dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł

Kitchens Alphabet
Barszcz na zakwasie 254

czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut

Poezja smaku
R... Ryba po grecku! 420

dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej

Kitchens Alphabet
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 236

wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołamiZupa z pieczonej dyniZupa z kapusty i fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Uszka z grzybami 963

Uszka z grzybami są idealne do świątecznego, postnego barszczu. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty - bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie. Można to zrobić znacznie wcześniej, a same gotowe uszka zamrozić (najpierw mrozimy godzinę poukładane na tacce, dopiero potem można przełożyć do torebek – dzięki

Poezja smaku
Świąteczny rogal z niespodzianką 232

dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺ SKŁADNIKI CIASTO 400 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko

zielonacukinka
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 263

przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca.BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rokW rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol i chlorofil.Brokuly

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!