kapustą - 19268 przepisów (strona:1044/1285)

LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 386

ananasem  2.  Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3.  Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM

Wypisz Wymaluj
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 139

łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany

KreatywnePiny
Bazylia 200

ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta.  Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim

Klaudynkowa kuchnia
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem 185

Dzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna. A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę

Smaczna Pyza
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 193

Uwielbiam tworzyć dania, w których skład wchodzą pyszne, aromatyczne pieczarki. Dziś zapraszam Was na krokiety. Zazwyczaj te małe zawijane placuszki serwuje się z mięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około

Słodkie okruszki
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 191

prostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia

vegetanie
Zgrana para - królik z marchewką 97

Wczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 302

resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam

Kuchnia po mojemu
Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;) 177

swoją tradycyjną metodą - w rękawie w temperaturze 190 stopni, na obranej, pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity

Kuchnia po mojemu
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 154

Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony, a że za żeberkami nie przepada to wnioskuję, że musiały mu bardzo smakować. Może

Kuchnia po mojemu
Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone 173

godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej w lekkim dressingu

Kuchnia po mojemu
Miał być pstrąg łososiowy, a będzie soczysty schab środkowy ... zgrillowany po miejsku. Tak czy siak pyszny obiad 125

kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny. Niestety

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 147

pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej

Kuchnia po mojemu
Indycza golona pieczona. 176

sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna, na które trzeba

Kuchnia po mojemu
Pieczony królik 210

nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem z pieczarek

Weekendy w domu i ogrodzie