kapustą - 19268 przepisów (strona:1036/1285)

Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 121

czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest wlascicielem restauracji"Bullerei

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galaretka z kurczaka 209

sera na kromce chleba.Tym bardziej teraz ,gdy UE zakwestinowala "zdrowotnosc" polskich wedlin.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 8 -10 porcji galaretki:1 kurczak - 1.300-1.400g1 peczek wloszczyzny (bez kapusty)1-2 listki laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego3-4 ziarna czarnego pieprzu1-2 gozdziki 2 lyzeczki zelatyny na kazda szklanke wywaru1 lyzeczka zelatyny=1 listek zelatyny 1-2 zabki czosnku-opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 209

marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 198

smazyc z obu stron po kilka minut do zrumienieniausmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 228

papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poznaj buraka lisciowego-Mangold 211

liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem w wielu odmianach,niektore sa bardzo dekoracyjne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i cukinii - dietetyczna 188

Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
żeberka duszone z cebulą 194

przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami  lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami                                               SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 155

dodaj do sosupodawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs  o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w ketchupowej glazurze 144

sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Filet z warzywami otulony boczkiem 280

już kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ryżowe kotlety 172

Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia.  Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce

Ewa w kuchni
Steki z rekina 154

zachwala steki z rekina, że postanowiłam i ja spróbować. Dorwałam je w jednym ze sklepów i usmażyłam na obiad. Podałam je z domowymi frytkami i surówką z młodej kapusty. rozwiń i czytaj dalej : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Karkówka w sosie pieczarkowym 165

przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki:ok. 6 plastrów karkówki400g pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam

UgotujmyTo.pl