kapustą - 19268 przepisów (strona:1027/1285)

Tajska zupa TOM YUM 144

marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 6 listków kapusty pekińskiej (pokroić w paseczki) 8 dużych pieczarek (w plasterki) 4 ziarenka pieprzu syczuańskiego 3 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i obrać. Pokroić tak jak umieszczono informacje w "składnikach". Do misy multicookera wlać wodę

ClauditteMissCooking
Zaproszenie do akcji"Kuchnia niemiecka" i Currywurst z najprostszym sosem 185

prostu pyszne.Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst,gdy klasyczny ketczup zastąpisz domowym sosem curry można przygotować szybki i pyszny obiad.Z ziemniakami puree i surówką z kiszonej  kapusty smakuje wybornie. Składniki na sos curry: 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka tłuszczu sól,pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z cukinii 145

Cukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule  300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Paluszki rybne z kaszą bulgur 220

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Podane z kaszą bulgur i surówką z kapusty. Są świetnym pomysłem na obiad szczególnie polecanym dla dzieci. Do mojej potrawy użyłam kaszy bulgur, która stała się moim odkryciem kulinarnym. Dowiedziałam się o niej dzięki sklepowi internetowemu Piątnica , z którym jakiś czas

Marta Gotuje
Zrazy wieprzowe 188

szklanki wody tak aby nie było grudek i szybko mieszając dodać do sosu. Gotować jeszcze kilka minut. ( Zrazy podałam z kaszą gryczaną oraz surówką z młodej kapusty

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 176

Składniki:  Ciasto: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 1/2 kostki rozpuszczonego masła 1 jajko Farsz: 1kg kiszonej kapusty 2 cebule garść suszonych grzybów sól, pieprz jajko do smarowania pasztecików Sposób przygotowania: 1.Kapustę ugotować do miękkości. 2.Grzyby odgotować. 3.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. 4.Kapustę i grzyby drobno

A Ty Smakuj Mnie
Kotleciki warzywne z cukinii i marchewki (29 kcal) 192

smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Składniki (na ok 8 kotlecików) : 2 średnie cukinie duża marchew jajko 3 łyżki otrębów pszennych sól, pieprz czosnek niedźwiedzi suszony Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

e-PrzepisyKulinarne
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 240

których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich serów odkrytych na pachnącym brzoskwiniami targu, pośród tętniących niezrozumiałym gwarem stoisk z kwiatami, arbuzami, niezwykłej urody bakłażanami, miniaturowymi kapustami, makaronami, kogutami, kaczkami i wielkimi jak balie kociołkami (do gotowania nad paleniskiem). Z nowymi foremkami (hurraaaa), miseczkami i pięknym naczyniem do pomidorów. Z ponad tysiącem zdjęć. Ze skrzynką moich ulubionych

KUCHARNIA
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 202

tych pomyłek da się naprawić.  Minęło kilka lat i znów ją spostrzegłam. Spojrzałam na nią inaczej. Skąpana jesiennym światłem była prawdziwą królową straganu. Cudownie zaokrąglona pięknym kolorem zdominowała kapusty, sałatę i inne warzywa. Ogromnie mnie zaintrygowała, i już wiedziałam, że jednak muszę koniecznie poznać ją bliżej. Jakaż była moja radość, gdy odkryłam, że w parze z oszałamiającym wyglądem idzie

KUCHARNIA
Zjeść zapach. Różany creme brulee 149

jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się rozdęły, choć taca znajdowała się

KUCHARNIA
Pejzanka - zupa 223

korzeń pietruszki pokrojony w kostkę        - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę      -pół głowki posiekanej kapusty               - 3 łyżki śmietany 12%      - 2 -3łyżki posiekanej pietruszki                  -pomidorki koktajlowe  -u mnie prosto z krzaczka

w mojej kuchni
Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano! 141

zdrowie-zielony sok ! Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie

w mojej kuchni
Kartacze lub pyzy z mięsem 221

Kartacze  to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze

W kuchennym oknie Ewy
Lekka zupa z białej kapusty (porcja - 130 kcal) 275

Składniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g (ok. 10 cm długości) pora sól, pieprz, lubczyk Przygotowanie: 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę (pietruszkę drobniej od marchewki). 2. Kapistę kroimy w cienkie, niezbyt długie pióra. 3. Pora kroimy na cienkie plasterki

Malowane smakiem
Zdrowa i dietetyczna tortilla 216

będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże lub suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy

Humanistka w kuchni