kapustą - 19268 przepisów (strona:1028/1285)

Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 145

panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 198

patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu

Karo in the Kitchen
19 przekąsek dla kibica 125

Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Sałatka jarzynowa 144

Składniki: 1kg białej kapusty  - pokroić, posolić, 1kg ogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli - pokroić w talarki, 1/2kg jabłek - zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min

W kuchni u Moniki
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami 146

Składniki: Ciasto: 200ml gorącej wody, 1 jajko, 500g mąki pszennej tortowej, sól, 2 łyżki oleju, troszkę mąki do podsypywania. Farsz: 400g pieczarek, 600g kapusty kiszonej, po odsączeniu, 2 cebule, olej, sól, pieprz. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 154

masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
A jak u Was wyglądają przygotowania do świąt? 133

Wczoraj był dzień pod znakiem pieroga... ze śliwką, z kapustą kiszoną i grzybami oraz tradycyjnie już uszek. Zeszło przy tym troszkę, ale największa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:)  W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350.  Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z mięsem 309

mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Papryka faszerowana 129

Miałam ochotę na gołąbki, ale nie chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba to wykorzystać. Zrobiłam więc farsz jaki zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka. 6-8 papryk

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pęczak i pulpety 135

pulpeciki i smażymy na oleju z obu stron.  Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż powstanie pyszny sos. Podajemy z kwaszoną kapustą lub ulubion

prawdziwe jedzenie
Szynka z rękawa 2w1 235

już nagrzanego piekarnika – nigdy do zimnego. Chcemy ją upiec, zamknąć jak najszybciej pory mięsa w wysokiej temperaturze – a nie ugotować we własnych sokach. Pyszna z surówką z białej kapusty, z żurawiną, z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 221

wiosny bez małosolnych!   Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty – najlepsze potwierdzenie pełni wiosny i zapowiedź nadchodzącego wielkimi krokami lata. I w kuchni, i na zewnątrz. Ogórki Wybierzcie krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 163

woka wrzucamy naszykowane elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, kapusta pekińska, kapustki bok choy) i dodaniu do całości sosu. Proporcje w jakich używam tego sosu to 2 łyżki sosu + 4-5 łyżek wody na porcję, czyli na około 4-5 szklanek

Karo in the Kitchen
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 149

bagietek do tortilli – dla każdego to, co lubi, to co łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej

Karo in the Kitchen