cząstki, Każdą cząstkę nadziać na wykałaczkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w czekoladzie cząstki mandarynek trzymając za wykałaczkę. Odstawiać do ostudzenia – wbijając wykałaczki np. w jabłko, cebulę, kapustę... . zastawa
królestwo garówdzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach
królestwo garówBrukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4 łyżki oliwy. Brukselkę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Dodać sok z limonki, miód, oliwę i wymieszać. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Obrać
królestwo garówkolor z obu stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu, mięso odstawić na 8 minut aby odpoczęło. Comber jagnięcy podałam z młodą kapustą, karmelizowanymi młodymi marchewkami oraz podsmażonymi młodymi ziemniakami. zastawa
królestwo garówJulita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówwina Amarone z 2006 roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim winem degustacji komentowanej było Amarone della Valpolicella DOC Classico Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze, dobrze zbalansowane, o wiśniowo
królestwo garówgryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych
królestwo garówciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę
Basia w kuchnidanie z kiełbasą, w którym kiełbasy wcale nie widać. Czuć jednak je wspaniały smak a o to przecież chodziło. Lub isz białą kiełbasę? Koniecznie spróbuj Białej kiełbasy na podwójnej kapuście ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM
Wypisz Wymalujłyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany
KreatywnePinyścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim
Klaudynkowa kuchniaDzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna. A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę
Smaczna Pyzaprostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia
vegetanieWczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki
Weekendy w domu i ogrodzie