Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków
Kolizje SmakówWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta w Polsce to czas pierogów. Czy to z kapustą i grzybami, czy ruskie, ale na świątecznym stole Rumcajsa rzecz niezbędna... Szczególnie ruskie... Nie godzi się podać na stół pierogów z paczki, czyż nie? Ale przygotowanie ciasta, wałkowanie i mozolne lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą
Gotuj z Rumcajsempierożki mogą służyć za całkiem niezłą przekąskę same w sobie. Składniki: Ciasto: 140g mąki pszennej ok. 125ml ciepłej wody szczypta soli Farsz: Pół dorodnego pora 5 sporych liści kapusty pekińskiej pieprz, sos sojowy szczypta imbiru Sos: 5 łyżek sosu sojowego ćwierć łyżeczki imbiru 3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część) kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy
Gotuj z Rumcajsemścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją
Gotuj z RumcajsemSkładniki ; porcja rosołowa 2 kości wieprzowe 1 kość cielęca 2 marchewki 1 pietruszka kawałek kapusty (dla klarowności) kawałek pora cebula natka pietruszki sól i pieprz makaron u mnie tym razem kokardki :) Warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka Mięso myjemy i dodajemy do warzyw . Zalewamy to wodą do przykrycia . Gotujemy na małym
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieprzypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Można na przykład przyrządzić zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli o mnie chodzi, z kiszoną kapustą. Jestem przekonana, że te słodko-słone zawiniątka z nutą kolendry od razu skradną Twoje serce. Roślinne kotlety zagęścisz dodając do nich na przykład kaszę manną, zmielone płatki owsiane
Roślinna - blog wegańskiryżem. Prawdziwe obiadowe niebo w gębie, u nas często goszczą na stole. Można powiedzieć, że są to takie szybsze i łatwiejsze gołąbki, bo wystarczy podać do nich surówkę z kapusty i skład będzie identyczny. Do dzieła zatem, moi drodzy wspólnicy w kuchennych zbrodniach! Klopsiki w sosie pomidorowym 1,5kg łopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać :) tym razem "naszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje
Kolorowy Przepisownikolej i smażę energicznie mieszając przez chwilę dodając do tego sos sojowy. Wszystko razem mieszam. Na sam koniec na dosłownie minutę wrzucam szczypior. Podaję z surówką z białej kapusty. Smacznego
Bike By Lifekawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Gęsta zupa z fasoli
Weekendy w domu i ogrodziezrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą
Smakołyki Asiintensywny zapach gotującej się kapusty możemy zneutralizować, jeżeli dodamy do niej kilka orzechów włoskich, albo uszczelnimy pokrywkę kładąc na nią ściereczkę nasączoną w wodzie z octem. Ściereczka nie może zbyt dużo zwisać, aby nie zapaliła nam się od ognia na kuchence ! Należy podwinąć jej rogi do góry i położyć na pokrywkę
Przepisy i porady kulinarnepaprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy cały czas mieszając ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż, delikatnie mieszamy. Kroimy pozostałe zielone części pak choi oraz szczypiorek z cebulką – dodajemy do ryżu. Jajka wbijamy do miseczki
mojewypiekiinietylkocałkowity czas pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się to z wyciąganiem żeberek z piekarnika, co wydłuża ich czas robienia. Dobrym dodatkiem będzie tu kiszona kapusta ze zasmażką i ziemniaczki
Passions hobbies life