Świąteczny schab ze śliwkami 191bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej
Wiem co jem
Sola w chrupiącej panierce 222przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 189niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jem
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 215dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków
Wiem co jem
Makaron z kurczakiem i warzywami 290Dziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni. Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę. Czytaj więcej
Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 200Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego
Wiem co jem
Kurczak w majeranku 227Mięso, które można przygotować łatwo i szybko :) Kurczaka podałam z ziemniakami i modrą kapustą . Kurczak w majeranku Składniki: Na każdą osobę 1 ćwiartka kurczaka sól pieprz majeranek otarty 2 łyżki oleju Wykonanie: Ćwiartki kurczaka opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i przekroiłam w stawie na dwie części. Każdy kawałek ze wszystkich stron oprószyłam solą, pieprzem i bardzo obficie majerankiem
Kuchenne zapiski Edyty
Kiełki buraczka 205kiełków sprawia ogromną satysfakcję, ale jest kosztowniejsze niż kupienie już gotowych w sklepie. Ale, ponieważ zaopatrzyłam się w większą ilość opakowań nasion, następne w kolejce będą chyba kiełki czerwonej kapusty
Kuchenne zapiski Edyty
Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem 151lubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Jaja zapiekane na boczniakach 169brakiem chęci na wystawanie przy kuchni. Dlatego przygotowałam szybki, niekłopotliwy, a przy tym bardzo smaczny obiad - jajka zapiekane na boczniakach, które podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty pekińskiej. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 154Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI i CZERWONĄ KAPUSTĄ . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach 257Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 234dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka innych przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Bigos po mojemu 156mnie bigos, dla kogoś innego kapusta z mięsem i grzybami. Można sie spierać o nazewnictwo. Ale zarówo mnie, jak i mojej rodzinie taka wersja bardzo smakuje. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami 145straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną mogła cieszyć się tą sezonową potrawą. Było pysznie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty