przy wyborze kapusty. Lubicie pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami? Ja uwielbiam! A może wolicie na obiad karkówkę w kapuście kiszonej? Mnóstwo potraw wykonasz właśnie z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego bigosu czy kapuśniaka. Kiszenie kapusty jest w mojej rodzinie coroczną tradycją. Unikam jak ognia kiszonej, a najczęściej kwaszonej kapusty ze sklepu. Domowa kapusta kiszona jest(...)drugie sól jodowana jest wyczuwalna w kiszonej kapuście. Po trzecie korzystam z soli niejodowanej, bo tak robiła moja mama i babcia :-). Kapusta kiszona na moim blogu Kapusta kiszona często gości na moim stole. Bardzo lubię przyrządzać z niej surówkę. Surówka z kapusty kiszonej Możesz także ją zasmażyć. Kapusta kiszona zasmażana Na świątecznym stole wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć krokietów
Ania gotujeKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna kapusta, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI : 2,5 kg kapusty kiszonej duża garść grzybów suszonych ( podgrzybki ) 5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1-2 łyżki jarzynki naturalnej 2 duże cebule pieprz do smaku oraz odrobina
Kulinarne Fantazje Mariolimalakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 3. Przygotowujemy farsz na pierogi z kapustą: Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dokładnie odsączoną kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Farsz przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wychłodzenia. Farsz na pierogi z kapustą powinien
Moja Książka KucharskaDziś przychodzę do Was z łatwym i lekkim daniem na lato. Zasmażana młoda kapusta jest przepyszna gdy wrzucicie do niej sporo koperku. Do tego młode ziemniaczki i jakies warzywo, np. pomidory w śmietanie. Smakowity wege obiadek gotowy! Składniki (2 porcje): 1 mała młoda kapusta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanego koperku 150 ml. wody
Delicious PlaceCzerwona kapusta poza tym, że zawiera dużo witamin, jest również bardzo smaczna i stanowi apetyczny kolorowy akcent na talerzu. Można podać ją w postaci zasmażanej modrej kapusty albo surówki. U nas w sezonie zimowym jest ona bardzo częstym dodatkiem do obiadu, ale sprawdza się również w burgerach. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z sosem na winegret albo z majonezem
Obiad gotowyKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna. SKŁADNIKI(...)kiszonej kapusty 10 dkg suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielski kilka kulek pieprzu 2 litry wody sól, pieprz i magi do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolistraganikach i bazarkach pojawiły się już główki młodej białej kapusty. To czas gdy wielu z nas własnie po nią sięgnie. Klasyka kapusty to zasmażana bądź duszona z boczkiem i koprem. U nas dzisiaj pyszna alternatywa, a może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWszelkiego rodzaju kapustę uwielbiamy. Zasmażaną, gotowaną, duszoną...w gołąbkach, zupach itp itd. Wdzięczny temat kulinarny <3 Tutaj jako dodatek do dania głównego, idealna z kopytkami <3 Składniki 1/4 białej kapusty 1 mała puszka groszku konserwowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 100 ml bulionu 1 łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G KitchenWszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitajcie :-) Dzisiaj przepis na młodą kapustkę, zasmażaną z papryką, odrobiną kurkumy i koperkiem. Smakowała nam bardzo, może uda nam się zrobić jeszcze raz. Ta zniknęła szybciutko. Uwielbiam powiem Wam, jako dodatek do obiadu idealna :-). Miłej soboty kochani :-) Składniki: mała/średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 2 łyżki masła
kruche babeczkiOdcedzamy i drobno siekamy razem z grzybami. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno
peggiwkuchnimamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi. Czasem jak mi się nie chce, to nic nie robię tylko doprawiam i podaję z taką kapustą. Są na pewno inne niż z białką kapustą, bardziej wyraźne
Dieta moja pasjapieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 0.5 szklanki mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 3-4 łyżki oleju
Roślinożerni urlopowiczeJeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić. Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie(...)grube. Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz. Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić - kartacze szare
W Mojej Kuchni Lubięjajko 1 sztuka "M" woda do gotowania 3 litry, olej rzepakowy 3 łyżki, sól 1 łyżka Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje, gdy za dużo zostanie to odlać) z 40 minut(...)talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą - pyszne szare kluski, ziemniaki mocno zmiksowane w blenderze są szybko gotowe do przygotowania szarych klusek........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię