zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren(...)minut. W tym czasie na patelni wytopić słoninę, dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek i na średnim ogniu smażyć 5 minut. Kapustę pociąć na mniejsze kawałki i dodać na do boczku. Zasmażać razem przez ok. 3 minuty, po czym dodać dwie łyżki wazowe gotującego się w drugim garnku bulionu, wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 8-10 minut
W SMAKJesienna kapusta wiejska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Jesienna kapusta wiejska to przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białoboków. W tym regionie jesienią do młodej gotowanej kapusty dodaje się pomidory, marchewkę oraz kwaśne jabłka. Składniki te nadają kapuście lekko kwaskowy, a jednocześnie słodkawy posmak. Kapusta na koniec zasmażana jest z cebulą i zagęszczana śmietaną, co podkreśla charakterystyczny smak
Trzeci talerzUwielbiamy taką kapustę, gotowała ją moja Babcia, moja Mama i teraz gotuję ją ja. Polecam, jest pyszna. Nie trzeba zagęszczać mąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie! 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie
Takie tam pichceniesurówkę. Na głebokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje
Kuchnia z widokiem na ogródTaka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku kminek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczyli klopsiki z młodą kapustą Prosty, szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy. Danie możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1/2 główki młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki(...)lekko podsmażamy *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i całość jeszcze przez chwilę smażymy *** *** Następnie dodajemy łyżkę masła oraz pokrojoną w grubą kostkę młodą kapustę i całość zasmażamy przez kilka minut często mieszając *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Blog z ApetytemSkładniki: kiszona kapusta 1 kg, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, papryka słodka 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki Kiszoną kapustę jeśli jest mocno kwaśna(...)średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać. Kapustę z wodą dodać do pieczarek, wymieszać, gotować z 5 minut, dodać pieprz mielony, sól, przyprawę w płynie, cukier. Wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia. Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się przegryzły - bardzo smaczna, aromatyczna kiszona kapusta z pieczarkami zasmażana, doskonała do obiadu ale też i do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubiękaszy gryczanej, potraw z ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad
Zasmakuj Kuchniobiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka(...)temu kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku) lub dopiec w piekarniku. Usmażone kotlety schabowe z kostką ułożyć na podłużnym półmisku, zwrócone kostkami w jedną stronę. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną, słodką zasmażaną, czerwoną albo buraczkami. Miłego gotowania! Kotlety schabowe z kością
Moja Książka Kucharskagodziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem. Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bitki wołowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możemy dodawać do tradycyjnej czarnej herbaty, herbat owocowych oraz ziołowych. Możemy go także pić rozcieńczony przegotowaną letnią wodą. Można go też dodawać zamiast cukru do surówek z kiszonej kapusty i buraczków zasmażanych. Doskonale nadaję się także do barwienia domowych kisieli, możemy nim polać przygotowany na talerzykach budyń ( gdy budyń trochę wystygnie ). S ok z ciemnych winogron zawiera
Przepisy i porady kulinarnedziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy
BaRepasgolonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obiad bez surówki to chyba nie obiad :) Musimy zjeść troszkę warzywka do mięska. Zawsze z takim dodatkiem obiadowym kojarzy mi się marchewka z jabłkiem, kapusta kiszona i zasmażana lub zwyczajny kiszony. Dziś zaproponuję coś innego. Surówka jest troszkę inna ale bardzo pyszna. Składniki: 200 g kalafiora 60 g brokuła 1 jabłko 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 pęczka kopru
Olikowa kuchnia