kapusta zasmazana - 655 przepisów (strona:36/44)

Młoda zasmażana kapusta 127

minut. Ilość wody jak i zasmażki czyli masła i mąki jest zależna od wielkości kapusty.  Na główkę kapusty wielkości klasycznego melona użyłam około 50 gram masła i 1 łyżkę mąki. Na patelni rozpuszczamy masło, do rozgrzanego masła dodajemy mąkę i zasmażamy na taki kremowy kolor kilka minut na małym ogniu. Dodajemy do mąki, w tym momencie dodajemy również świeży

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 158

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej(...)się dziwić… w końcu to inna mąka. Z czym lub jak podawać? Polecam podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze. Artykuł Pierogi gryczane z kapustą kiszoną pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Klopsiki w kapuście 1182

Klopsiki w kapuście Małe pulpeciki wieprzowe duszone w młodej kapuście z marchewką i cebulką, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa bułka (lub 2 skibki czerstwego chleba) + pół szklanki mleka przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek(...)granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki         *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę lub chleb oraz przyprawy

Blog z Apetytem
Schab w sosie musztardowym 50

schabu w sosie musztardowym pasują wszelkiego rodzaju surówki, mizeria z rzodkiewką , warzywa pieczone lub gotowane, buraczki zasmażane . Do tak podanego mięsa w sosie wypróbuj ostrzejsze i wyraźniejsze w smaku surówki, np. surówkę z pora lub pyszną, domową surówkę z czerwonej kapusty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na schab w sosie musztardowym, który może być pomysłem na codzienny lub świąteczny obiad

Zasmakuj Kuchni
Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami 120

Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam!       Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa(...)startą na tarce o dużych oczkach, mieszamy *** *** Na patelnie dokładamy posiekaną kapustę. Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut. *** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką *** *** Zasmażkę dodajemy na patelnie i mieszamy, aż sos zgęstnieje

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście 189

Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele

Blog z Apetytem
Sałata lodowa zasmażana z szynką 141

Szybka i bardzo smakowita przystawka do ziemniaków, klusek czy jako samodzielne danie. Polecam serdecznie, będzie smakowało. Sałata lodowa zasmażana z szynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....

Moje Małe Czarowanie
Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami 80

Dziś nie wychodzę z kuchni. Gotuję schab w sobie własnym dla Toli, kompot ze śliwek, skończyłam łazanki, zaraz zabieram się za zasmażane buraki. Mam mega wyrzuty sumienia, bo od paru dni nie potrafię się odnaleźć w kuchni, a tak być nie może. Do wczoraj nie chciało mi się w ogóle gotować. Robiłam minimum, zamówiłam sobie jedzenie do domu. My jest(...)masę pozytywnej energii. Od rana słucha sobie ich płyt, przy nich od razu nóżka chodzi. Obudził się też mózg. No dzień dobry. Skąd pomysł na zrobienie bigosu ze słodkiej kapusty z kabanosami? Po pierwsze chodzi za mną od dawna i od dawna przymierzam się do publikacji przepisu. Po drugie przywieźliśmy z ostatnich wojaży dwie wielkie kapusty i muszę je jakoś

Kardamonovy
Gnocchi z boczkiem i kapustą 431

wczorajszego obiadu.     Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz         *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez(...)boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy *** *** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości kiszoną kapustą *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY

Blog z Apetytem
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 126

część gołąbków przywrze do dna. Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut. Kapusta powinna być odpowiednio miękka. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże. Gołąbki(...)gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach. Gołąbki w naszym domu zawsze witane są z wielki apetytem. Staram się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 149

Jarmuż, podobnie jak kalafior i brokuł, jest botaniczną odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem

W SMAK
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 106

pokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.   Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie(...)się dochodziły. Oto przepis krok po kroku.   Nietypowy farsz   Nie jest to najpopularniejszy rodzaj pierogów. Wiadomo rządzą: z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami czy na słodko z serem. Przepisy na przeróżne pierogi z naszej strony znajdziecie TU (link) Ale  Pierogi z tartymi ziemniakami zasługują

kuron.com.pl
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 175

części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy(...)zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą nam do głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty

Kryzysowa Książka Kucharska
Jak się nie przejeść w Święta? 164

osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast

Szybko Tanio Smacznie