Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko czego potrzebujesz, to poszatkowana kapusta, jabłka oraz cebula i nieco przypraw. Do tego bardzo prosta i skuteczna zalewa, w której sałatka(...)Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze dodajemy goździki, jeśli
Kuchnia Na Wypasiedzisiejszy obiad podałam młode warzywka i karkówkę z grilla. Chcę Was zachęcić do zrobienia młodej kapusty wg. mojego przepisu. Do tej pory podawałam ją zasmażaną, dzisiaj jest gotowana i naprawdę pyszna. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 2 młode marchewki 1 cebula mała parka kiełbasy masło,olej 2 łyżki mąki 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól,pieprz,wegeta
Kuchnia BeatySoczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików pół młodej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 szklanka bulionu(...)strony na rumiany kolor *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy grubo poszatkowaną kapustę *** *** Mieszamy i całość chwilę zasmażamy, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy *** *** Dokładamy klopsiki *** *** Posypujemy siekanym koperkiem *** *** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość
Blog z Apetytemgarnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy
Blog z Apetytemwodą.Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!Np. z kapustą!Z czystym sumieniem polecam zasmażaną Provitus
Ostra na Słodkowiem dlaczego do tej pory kapusta modra nie gościła w mojej kuchni. Jej piękny kolor ożywi każdą potrawę, której będzie elementem, a smak zasmażanej, odpowiednio doprawionej jest zupełnie inny niż kapusty białej. Na dwie porcje: 1/2 średniej główki modrej kapusty 1 duże jabłko 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki cukru czomber
Jadło i czytadłopieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy
Moja Książka Kucharskaziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę. Smacznego
kgwjanczewoCzerwona kapusta sprawdza się fenomenalne zarówno w surówkach jak i przygotowana na ciepło – zasmażana lub duszona. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na czerwoną kapustę w tym przepis na modrą kapustę , szybką kapustę zakwaszaną , surówkę z czerwonej kapusty i rzepy , surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay , surówkę z czerwonej kapusty i papryki oraz wiele innych przepisów, w których króluje
MeCookstargu mieli małe główki młodej kapusty, pomyślałam sobie ,a jak by tu zrobić zasmażaną kapustkę z koperkiem i masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku. Do domu dotarłam obładowana warzywami i owocami.Powstał pyszny obiadek. Składniki: ziemniaczki młode 1 kg koperek 1 pęczek szczypiorek pęczek kapusta młoda 1 główka masełko 5 łyżek jajka 4 szt sól do smaku(...)słodka do smaku Krok 1 Kapustę obmyłam i poszatkowałam, włożyłam do garnuszka i dodałam pół szklanki wody,sparzyłam kapustkę lekko i polałam ją masełkiem. Smażyłam na małym ogniu do momentu nabrania kolorku.W między czasie doprawiłam solą,pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Koperek obmyłam, obcięłam same zielone pędy i pokroiłam drobniutko. Dodałam go do zasmażanej kapustki( ależ zapach),wymieszałam, jeszcze
Różowa kuchniaMłoda kapusta z boczkiem Pyszny sezonowy dodatek do obiadu. Młoda kapustka zasmażana z warzywami, koperkiem i boczkiem wędzonym. Niebo w ustach! Składniki: 1 główka młodej kapusty 100g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła 1 pęczek koperku sól, pieprz *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek również kroimy
Blog z ApetytemMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża
Obiad gotowykrólewską karkówka z piekarnika? Jeśli chcecie podać tak przygotowaną karkówkę na obiad, jako dodatek świetnie sprawdzą się gniecione ziemniaki z koperkiem i np. marynowane grzyby. Również zasmażane buraczki czy surówka z kiszonej kapusty będą dobrze się komponować. Składniki na królewską karkówkę (4-5 porcji): 1 kg karkówki duża cebula mąka pszenna do obtoczenia mięsa 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
e-PrzepisyKulinarnełoda kapsuta zasmażana z piersią z kurczka. Składniki: kapusta 1 szt. cebula 1 szt. bulion 1 szklanka lub jedna kostka sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 szt. ziele angielskie 3 szt. pierść z kurczka czosnek granulowany 1 łyżczeka lubczyk duza łyżka mąki 3 łyżki oleju lub masła olej trochę Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić
AZgotuj!niedostępne dlatego tak obiad przygotowywano już przy śniadaniu na kuchni opalanej drewnem. Kapusta bidula może być na bogato ze skwarkami, albo jako danie postne czy wegetariańskie. Może to być kapusta słodka kapusta z grochem lub kiszona. A jak zrobić bidulę z kiszonej kapusty? Bidula kapusta kiszona z grochem Bidula to danie jednogarnkowe, gęsta pożywna potrawa na cały dzień, albo(...)dań kuchni świętokrzyskiej należą także: zalewajka czy kugiel vel kućmok czyli babka ziemniaczana. Jak zrobić kapustę z grochem i ziemniakami? Przepis jest bardzo podobny jak na kapustę wigilijną z grochem. Bidula też ma być gęsta, zawiesista i pożywna. Kapusta z grochem, boczkiem i ziemniakami zasmażana, bezglutenowa, bo w takiej kategorii też się mieści dla jednych
Dieta moja pasja