kapusta zasmazana - 655 przepisów (strona:18/44)

O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 42

prosto z runa leśnego – tak w wymiarze słonym, jak i słodkim. Smaki Polski Polskie smaki skupiają się przede wszystkim wokół tego, co słone, solone, lekko sfermentowane i kiszone (np. kapusta, ogórki, kwas chlebowy). Wykorzystuje się to, co delikatnie ostre (cebula, szczypior, chrzan, musztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe (jałowiec, anyż(...)zabraknąć i dopełnienia rosołu. Kotlet schabowy to prosty, panierowany w bułce tartej kawałek schabu wieprzowego, który smaży się na klarowanym maśle. Podaje zawsz z tłuczonymi ziemniakami i tradycyjnie, z kapustą zasmażaną. Grochówka – klasyka kuchni wojskowej. Zupa z grochu jest niezwykle pożywna, a przy tym tania w przygotowaniu, dlatego bardzo często gościła, zwłaszcza na chłopskich stołach. Nie sposób wybrać kilku potraw

ProstePesto.pl
Kapusta zasmażana 26

dać. Jedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak). Składniki: pół główki białej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej cukier (wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści(...)pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Wszystko podlewamy wodą, mieszamy i dusimy do miękkości kapusty. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy ją do ugotowanej kapusty, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Artykuł Kapusta zasmażana pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kotlet schabowy 43

tęskni 😀 I właśnie dziś jest ten dzień 😊 Dobrze rozbity, odpowiednio przyprawiony i w chrupiącej panierce, zachwyca Polaków od dawna. Żeby było jeszcze bardziej tradycyjnie powinien występować w duecie z zasmażaną kapustą. Ja jednak podałam z wiosenną sałatką i mizerią. Do tego obowiązkowo tłuczone ziemniaczki i mamy pyszny zestaw obiadowy.   Składniki: -4 plastry dobrego marmurkowego schabu -sól -pieprz czarny świeżo

Kulinarne przemyslenia
Kotlet schabowy z airfryera 178

niedzielny, u nas nazywany jest wiosennym obiadem ;) . Jako, że pewnego upalnego weekendowego dnia zapytałam Jacka co robimy na obiad – takie lekkiego, wiosennego ? Odpowiedź padła – schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana :) Ha ha .. przecież nie będę stała przy kuchence smażąc w taki upał :) Anegdota została, a teraz się zmieni jej koniec. Już nie muszę stać przy rozgrzanej patelni

Kuchnia na wzgórzu
Hreczanyki – podkarpackie kotlety z mięsa i kaszy gryczanej 193

czym podać hreczanyki? Świetnie sprawdzi się do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, ale nie jest to konieczność. Możecie je podać według własnych upodobań. Myślę, że sprawdzi się np. zasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo sos chrzanowy.   Składniki na hreczanyki (około 10 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z indyka, w oryginale wykorzystuje

e-PrzepisyKulinarne
Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu 48

również podać z sosem grzybowym, chrzanowym lub koperkowym. Na drugi dzień po upieczeniu można ją pokroić w plastry i odsmażyć na patelni. Ja bardzo lubię ją w duecie z zasmażaną kapustą kiszoną albo ogórkiem małosolnym. Żebroczka to potrawa popularna na Śląsku Cieszyńskim w okolicach Wisły, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2006 r. Jej historia sięga

e-PrzepisyKulinarne
Pampuszki ziemniaczane 53

się doczepić, że to przecież kopytka...No tak, jednak troszkę mniej jest z nimi zachodu, ponieważ pochodzą z kuchni wschodniej, nie trzeba gotować, wystarczy usmażyć. Do tego pięknie pasowałaby kapusta zasmażana. No, obiad marzenie. Przez to pisanie znowu zrobiłem się głodny. "Paczajta" na dół, tam znajdują się artykuły pierwszej pomocy, potrzebne do ulepienia tych "kopytków" i instrukcja, prawie

R'n'G Kitchen
Szare kluski 133

Pyszny obiad za tak zwany grosik. Kluski z surowych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebulki. Smaki mojego dzieciństwa :) Świetnie smakują podane z kiszoną kapustą zasmażaną. Można je podawać solo z okrasą ale świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu. 4 porcje 1 kg ziemniaków 2 jajka M 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki

Andzia Pichci
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem 40

łyżki gęstej śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, a następnie dokładnie ją umyć. Młodą kapustę pokroić w ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dolać 3/4 szklanki wody lub bulionu. Dodać pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż do miękkości – przez około(...)Następnie po łyżce, na patelnie przełożyć kapustę. Całość dokładnie wymieszać. Przed wlaniem śmietany, dodać do niej łyżkę kapusty (aby się nie zważyło), wymieszać i połączyć z duszoną kapustą. Danie popróbować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli jest konieczność. 4. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać. Młodą kapustę duszoną ze śmietaną i koperkiem polecam

Gotuj z Prezesem
Surówka obiadowa z rzodkiewki 64

jest dla mnie niekompletny i mdły. Jak pyszne danie nie byłoby, bez surówki czy sałaty nigdy nie będzie mi smakowało tak bardzo. Do obiadu koniecznie muszą być mizeria , colesław , kapusta zasmażana lub jakaś inna świeża surówka. To bardzo zdrowy nawyk, ponieważ warzywa powinny zajmować znaczną większość naszego talerza podczas każdego posiłku. Rzodkiewka przeważnie towarzyszyła mi jako dodatek do śniadaniowych kanapek

ProstePesto.pl
Żeberka w kapuście 60

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki

Kulinarna Patilogia
Kopytka idealne do obiadu 63

daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Kopytka najczęściej podawane są omaszczone masłem lub słoniną ze skwarkami, polane sosem np. grzybowym albo z dodatkiem zasmażanej kapusty. Mogą być także na słodko, często z cukrem pudrem. Są super pomysłem na szybki obiad. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Smak kopytek można urozmaicić, dodając

ProstePesto.pl
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM 111

wody i sos zagotować.  Podawać z ziemniakami ,buraczkami lub innym ulubionym dodatkiem obiadowym 😍 U mnie wersja z sosem i mizerią - dla Męża, dla mnie bez sosu, z białą, zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Pieczeń z kurczaka 250

wędlina z kurczaka. Kurczak luzowany z mięsem mielonym i pieczarkami, mnie osobiście najlepiej smakuje na zimno, na kanapki. Innym smakuje na zimno i jako pieczeń na obiad. Podobno ze zasmażaną kapustą to prawdziwa poezja smaków. 😊 Luzowany kurczak faszerowany z pieczarkami przepis sprawdzony i polecany. Kurczak pieczony w piekarniku Pieczeń z kurczaka z mięsem mielonym i pieczarkami to danie godne polecenia

Dieta moja pasja