kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:22/28)

Grochówka z grochu łuskanego | Jak zrobić? 67

Grochówka z grochu  łuskanego przepis Żółty groch łuskany zalej zimną wodą ( kilka centymetrów więcej niż sięga groch) i zostaw najlepiej na noc aby namókł. Rano odlej wodę, przepłucz groch dwa razy i zalej czystą zimną wodą. Dodaj wędzone kości, obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Wolno gotuj, jeśli zbierze się z grochu piana usuń ją. W miarę potrzeb uzupełniaj(...)fava puree z grochu    Jak gotować groch? Jak gotować groch na grochówkę? Moczyć groch czy nie moczyć? Połówki grochu nie musimy moczyć, wystarczy wypłukać, zalać wodą i gotować. Jednak jeśli groch namoczymy wcześniej pozbędziemy się substancji odpowiedzialnych za  wzdymanie i obciążających układ trawienny. A więc decyzja należy do Ciebie. Jeśli nie moczysz grochu na grochówkę, wypłucz dokładnie

Dieta moja pasja
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 205

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 175

tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłopska grochówka z kiełbasą 102

śląskiej, tej zwykłej krótkiej kawałek skórki z wędzonego boczku, najlepiej swojskiego 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego-tyle ile lubisz 1 szklanka grochu łuskanego 2 ząbki czosnku 3 l rosołu drobiowego z wiejskiej kury lub ewentualnie, bulionu z kostki rozrobionego z wodą 1 łyżka suszonego, otartego majeranku sól, pieprz do smaku świeży majeranek(...)miękkie. Następnie wsyp groch i dodaj grubo krojone ziemniaki, majeranek i sól do smaku. Gotuj do miękkości grochu i ziemniaków. Po około godzinie zupa jest gotowa. Grochówkę najlepiej przygotuj dzień wcześniej, bo jej smak jest najlepszy kiedy jest odgrzana Serwuj na gorąco obficie posypana skwarkami z kiełbasy i świeżym majerankiem.. Ja dodaje jeszcze garstkę, kiszonej kapusty do swojej porcji

Ogrodnik w podróży
Spaghetti po azjatycku 176

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami 23

różniła się w smaku od innej mojej bezmięsnej grochówki , pomidory są jednak ciut wyczuwalne. Jeżeli lubicie zupy, macie niedobór grochu i chcecie jeszcze wykorzystać sezonowe pomidory, ta zupa jest właśnie dla Was. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory(...)smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i przecieramy przez sito (nie musicie oczywiście tego robić, to było moje widzimisię). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki

Kardamonovy
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 183

pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną

sierotka maRysia w kuchni
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 116

ryżowe. Tłuszcze: olej lub oliwa, masło, margaryna, masło orzechowe, orzechy bez soli, nieprażone, nasiona np dyni lub słonecznika. Cukry: cukier, czekolada gorzka, dżem, herbatniki, miód. Białko: warzywa strączkowe (soczewica, groch, ciecierzyca, fasola) suche i w puszkach, mięso świeże do zamrożenia, konserwy mięsne i rybne, mleko w proszku Sól Warzywa i owoce: – w słoikach (przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki(...)puszkach (np ciecierzyca, kukurydza, pomidory), – mrożonki (np brokuł, szpinak, fasolka) – świeże – te które dłużej wytrzymują w lodówce: ziemniaki, cebula, marchew i inne korzeniowe, buraki, kapusta i inne warzywa krzyżowe, czosnek. Warto też mieć szczypiorek i zioła w doniczkach, kiełki hodować . Warto też robić kiszonki (kapustę kiszoną, zakwas z buraka). – suszone Inne – nie jedzenie, ale warto

Dorota Smakuje
Sałatka jarzynowa 94

było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to ciekawostka: z mąkami było inaczej niż dzisiaj. Pszenna to była ta wytworna, elegancka, natomiast żytnia raczej dla plebsu), groch, bób, olej konopny, grzyby suszone i kiszone (czy dzisiaj ktokolwiek słyszał o kiszonych grzybach?), wieprzowinę oraz wołowinę – soloną lub wędzoną, często dziczyznę, wszelakie wędliny, słoninę, sery, masło, jaja, miód (którym(...)potrawy), a także miód pitny i beczułki lekkiego piwa. Były również warzywa, chociaż ich wybór był znacznie skromniejszy niż dzisiaj. Jadało się głównie świeże lub kiszone ogórki, taką samą kapustę, marchew, czosnek i cebulę. Nie zapominajmy również o owocach. Na staropolskich stołach, podczas sezonu, królowały jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwki. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Dieta okołodobowa pomoże zdrowo schudnąć 62

składniki odżywcze rano, co oznacza, że lepiej je przyswaja i spala w pierwszej połowie dnia. Należy wziąć to pod uwagę, aby schudnąć. Jeżeli chodzi o warzywa, z wyjątkiem kapusty, buraków, marchwi, pomidorów, karczochów i zielonej fasoli, zaleca się pozostawienie ich między godziną 10.00 a 21.00. Białka zwierzęce i produkty mleczne, takie jak jaja, wołowina, indyk lub kurczak (z wyjątkiem tłuszczów(...)oraz białe i niebieskie ryby najlepiej spożywać między godziną 10.00 a 21.00. Jeśli chodzi o nasiona roślin strączkowych i inne produkty, takie jak bulwy, np. słodkie ziemniaki, ziemniaki lub groch, powinny być one włączane między 12:30 a 15:00. Owoce o dużej zawartości kalorii, takie jak mango czy banany, a także suszone owoce i orzechy, powinny być pozostawione

ProstePesto.pl
Grochówka na wędzonce 106

rozgrzewająca zupa. Wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Grochówka z grochem łuskanym jest gęsta i bardzo pożywna. Groch łuskany jest bogaty w białko oraz zawiera bardzo dużo błonnika. Tak bardzo potrzebnego dla zdrowia naszych jelit. Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego? Dobra grochówka lubi wędzonkę i oprócz grochu, to właśnie baza pysznej i pachnącej zupy. Przepis na grochówkę(...)smaku woda: 2 litry Grochówka na wędzonce Przepis: Groch wypłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia dodaj obrane warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości. Ugotowany groch wraz z warzywami i płynem zmiksuj na gładki krem. Dzięki zmiksowaniu zupa będzie mieć przyjemną konsystencję, a zawarty w grochu błonnik dużo lepiej przyswajalny. Boczek pokrój w paski

Kuchnia Na Wypasie
Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 388

kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków. Oba te wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych(...)boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula, boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się na nią groch). Przepis pochodzi z gminy Frysztak, od pań

Trzeci talerz
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 196

Zimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta(...)pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8.  Pesto, np.  pietruszkowe , bazyliowe ,  jarmużowe 9.  Pasta słonecznikowo-oliwkowa   10. Pasta z białej fasoli 11.  Smarowidło z czerwonej fasoli   12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana

Qlinarnie i Qlinarnie