kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:17/28)

Gołąbki z pęczakiem i grochem 176

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną(...)liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy.  FARSZ  Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem

Kuchnia Danusi
Biała kapusta z fasolą i śmietaną 134

1 główka kapusty ok 2 kg 1 szkl białej fasoli 1 kopiasta łyżka skwarek 1 cebula 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól pieprz pieprz

Gotowanie jest łatwe
Surówka z porem i kapustą pekińską 189

Do każdego obiadu podajecie surówkę? no miałam na myśli drugie danie? Ja surówki zajadam ciągle, a to do kanapek, same też są pyszne, do obiadu, zawsze

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z rukolą, boczniakiem i grzankami 99

Lubię takie sałatki gdzie nieoczywiste składniki łączą się ze sobą tworząc przepyszne danie. Same smakowitości które niekoniecznie dobrze pasują a jednak pięknie się połączyły w super

Moje Małe Czarowanie
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 127

kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę

ProstePesto.pl
Jak to jest z tą kolką? Kilka słów o dolegliwości niemowlaka. 132

stres (zestresowana mama = kłopoty maluszka) i złą dietę. Jaka powinna być dieta mamy, by zapobiegać kolce niemowlęcej? Mama powinna przede wszystkim unikać takich składników, jak: cebula, kapusta, warzywa strączkowe: fasola, groch, soja, truskawki, cytrusy, orzechy, gazowane napoje, kawa i mocna herbata, potrawy smażone, ostre przyprawy, itd.  Ta lista może być o wiele dłuższa np. jeśli dziecko ma alergie pokarmowe

Słodkie okruszki
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 173

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 265

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 198

Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu

Trzeci talerz
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 183

topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce

Codzienne Gotowanie
Tarta z kapustą i grzybami 183

mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie(...)Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Formę do tarty nasmaruj masłem. 1/4 ciasta oddziel od reszty, zawiń w folię i wstaw ponownie do lodówki. Resztę ciasta użyj do przygotowania spodu do tarty. Za pomocą widelca nakłuwaj spód tarty. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia na który wsyp groch

nietylkopasta.pl
Groch z cebulą 177

stałe gości na moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… Groch

UgotujmyTo.pl
Kiełbasa w kiszonej kapuście 211

Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale

Buniabaje w kuchni
Drugie życie kapusty z grzybami 186

Wykorzystuję gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania