kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:10/28)

Spaghetti bolognese z papryką 184

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta z fasolą 166

Danie wigilijne, u mnie podajemy je zamiast bardziej znanej kapusty z grochem. Składniki: mała główka kapusty 250 g fasoli Jaś lub drobniejszej 1 cebula 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania fasoli. Gotujemy do miękkości. Cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Bigos mojego Taty 535

Tatą. I za jego bigosem. W końcu musiałam spróbować.   Bigos to od zawsze potrawa myśliwska. Nie ma czegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę

Karo in the Kitchen
Caldo verde - portugalska zielona zupa 195

mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni Kapusta z grochem Cavolo nero/ czarna kapusta/ kapusta toskańska Cavolo nero - przymrozki nie są jej straszne

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 66

trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje(...)pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody (ja dodaję właściwie wrzątek) 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 200 g kiszonej kapusty duża garść suszonych grzybów 1 duża cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz (przepis na około 30 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie

Kardamonovy
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą 170

Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 31

trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje(...)ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) pół szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 200 g kiszonej kapusty duża garść suszonych grzybów 1 duża cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz (przepis na około 30 pierogów)   Grzyby płuczemy i moczymy

Kardamonovy
Kapusta z grochem, ziemniakami i grzybami 129

grochem? Na kwaśno czy na słodko?     Składniki:   • 250 g kapusty kiszonej (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość świeżej kapusty) • 1 średnia główka świeżej kapusty (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość kapusty kiszonej) • 2 marchewki • 1 kg ziemniaków • 3/4 szklanki grochu łupanego • 7 suszonych grzybów • pęczek koperku • 2 cebule • 4 ząbki czosnku • 3 liście laurowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z kapustą i grzybami 111

takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy

Życie ze smakiem
groch z kapustą 171

Często się mówi, że coś jest pomieszane jak groch z kapustą :)  Tymczasem jest to bardzo pyszne, zdrowe i pożywne danie :) Pół kilograma grochu np. łuskanego gotujemy (oczywiście bez soli) żeby był miękki ok. 50-60 min. Kapustę kiszoną  1 kg odciskamy, kroimy i następnie gotujemy do miękkości.  Przyprawiamy pieprzem, kminkiem, majerankiem... Podsmażamy cebulę i łączymy wszystko razem

chleba naszego
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 99

zapewne sposobów na przyrządzenie świątecznej kapusty. To, w jakiej formie zostanie jednak podana, zależy od domowych zwyczajów i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pewne natomiast jest to, że kapusty po prostu nie może zabraknąć ani podczas Wigilii, ani też w trakcie kolejnych świątecznych dni. W większości regionów przyrządzana jest głównie na bazie kapusty kiszonej. Najlepiej by była ona domowa(...)octem, bez sztucznych wzmacniaczy smaku. Tylko taka kapusta da nam pewność, że smak wigilijnego dania zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole gości. Niektóre gospodynie korzystają też ze świeżej białej kapusty. Jedne dodają podsmażaną, inne surową cebulkę. W gotowej kapuście pojawiają się pieczarki lub leśne grzyby, suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki. Kapusta z grochem bywa natomiast zagęszczana zasmażką. Tradycyjna polska kapusta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3425

zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 282

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe

W kuchni Karmel-itki
Grochówka z kiełbasą 136

wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa to zdecydowanie nr 1 w rankingu na rozgrzewające zupy. Piotrek najbardziej lubi gotować grochówkę z grochu niełuskanego podobnie jak to robi z wigilijną kapustą z grochem . Groch niełuskany wymaga moczenia przez całą noc, ja wolę grochówkę z grochu łuskanego, gdyż taką zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam. Najczęściej grochówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię