kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:2/28)

Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis 110

maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny tłuszcz. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Min. na postną kapustę z grzybami , wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną , oraz kapustę „bidulę „. Polecamy też pyszną kapustę z grzybami i makaronem. Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis Składniki: kiszona kapusta: 1 kg groch łuskany: 0,5 kg cebula(...)Całość dodajemy do kapusty. 5. Dodajemy resztę składników jakie pozostały, doprawiamy do smaku i gotowe. Taką kapustę możemy przygotować wcześniej i gorącą nałożyć do słoików. Zakręcić i przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Można ją także mrozić, doskonale się przechowuje. Tak więc nie trzeba wszystkiego przygotowywać na ostatnią chwilę Smacznego!     Artykuł Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis

Kuchnia Na Wypasie
Kapusta z grochem na Wigilię 102

Kapusta z grochem to bardzo regionalne i tradycyjne danie, robiła je zawsze moja babcia Isia (od Henryki) i tak przetrwało w mojej rodzinie do dziś. Babcia kapustę z grochem robiła dość często, nie tylko na wigilijny stół. Jeśli przygotowywała ją jako posiłek na obiad, to zawsze robiła ją z okrasą, albo z boczku, albo z jakiegoś mięska z tłuszczem, które(...)akurat w lodówce. Często też aby nadać większej kremowości daniu dodawała dwie, trzy łyżki ugotowanych ziemniaków i całość trochę gniotła tłuczkiem. To rozwiązanie ma jeden minus jeśli do kapusty z grochem dodamy ziemniaki to należy ją zjeść tego samego dnia, bo następnego już tak dobra nie jest. Moja Teściowa natomiast kapustę z grochem robi jeszcze troszkę inaczej bo oprócz grochu

SMYKWKUCHNI
Kapusta na Wigilię! 185

kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg  kiszonej kapusty 40 g  grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu(...)ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Kapusta z grochem Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy go w tej samej wodzie, lekko solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Może to zająć około 20-25 minut (groch łuskany gotuje się krócej) – trzeba próbować pamiętając, że groch

Trzeci talerz
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 155

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)dzielnica Rzeszowa). Został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". W oryginale nazwa dania to kapusta z grochem i całymi ziemniakami, ale ponieważ mogłoby to mylić co do składników dania (mnie zmyliło), nieco ją doprecyzowałam. Pod przepisem przypominam inne sposoby na regionalną kapustę, między innymi tradycyjną kapustę

Trzeci talerz
Wigilijny groch z kapustą 12

Groch z kapustą czy kapusta z grochem? Jaka jest różnica? Otóż groch z kapustą pochodzi z Kujaw i jest wpisany na listę potraw regionalnych kujawsko-pomorskiego, a kapusta z grochem zarejestrowana jest jako potrawa regionalna w łódzkim. Natomiast wyrażenie „groch z kapustą” oznacza wielki bałagan i nieład czyli poplątanie różnych smaków, jakie w tej potrawie się łączą(...)rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – Do kapusty dodać połowę ugotowanego i odcedzonego grochu i cebulę. – Drugą połowę grochu zmielić w maszynce do mielenia mięsa i również dodać do kapusty. – Doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje woda i danie zgęstnieje

To co kocham
Wigilijny groch z kapustą 210

Grochkapustą czy kapustagrochem? Jaka jest różnica? Otóż grochkapustą pochodzi z Kujaw i jest wpisany na listę potraw regionalnych kujawsko-pomorskiego, a kapustagrochem zarejestrowana jest jako potrawa regionalna w łódzkim. Natomiast wyrażenie „grochkapustą” oznacza wielki bałagan i nieład czyli(...)danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako dziecko nie doceniałam zbytnio smaku kapustygrochem, ale doskonale go pamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało, ale uprzedzam, nie jest to danie lekkostrawne. Kapustę

To co kocham
Kapusta z grochem i grzybami 1581

Kapusta z grochem i grzybami to nic innego jak wigilijna kapusta z dodatkiem łuskanego grochu. Ja zazwyczaj wybieram groch połówki, ale możecie również użyć całego. Wówczas należy pamiętać, by wydłużyć czas gotowania. Groch z kapustą to tradycyjne danie wigilijne, które pojawia się w praktycznie każdym domu podczas świąt. Przynajmniej u nas od kąt pamiętam, zawsze gościła na świątecznym stole(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować groch z kapustą, czy też kapustę z grochem. Jest to nasz rodzinny przepis, według którego co roku przygotowujemy do danie. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany a składniki ogólnodostępne. Dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu w te Święta! KAPUSTA Z GROCHEM – PRZEPIS Składniki 500 g grochu łuskanego

Przepiski.pl
Groch z kapustą. Kiedyś postne danie, dziś wegański przysmak wigilijny. PRZEPIS 39

groch z kapustą. Niegdyś było to danie typowo postne, dziś jest prawdziwym przysmakiem wegan zasiadających przy wigilijnym stole. Mamy sprawdzony przepis. Przepis na groch z kapustą Składniki: 800 gramów kapusty kiszonej , 400 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, płaska łyżka kminku, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić groch z kapustą? Groch namocz przez kilka godzin, następnie gotuj w niewielkiej ilości(...)przesmaż na oleju aż lekko się zrumieni. Groch i cebulę dodaj do kapusty, wymieszaj, gotuj wszystko często mieszając jeszcze kilka minut. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Groch z kapustą podajemy na ciepło. Polecamy też nasz wegetariański przepis na boczniaki po grecku: Co na Wigilię dla wegetarian? Przepis na boczniaki po grecku Więcej wegańskich i wegetariańskich przepisów Artykuł Groch

Kulinarna Polska
Kapusta z grochem i grzybami na wigilię 237

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na kapustę z grochem i grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego(...)łyżeczka majeranku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grochem i grzybami Przygotowanie: Grzyby: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta z grochem 93

takie potrawy, na które czeka się cały rok. W moim przypadku jest to kapusta z grochem. Smakuje mi tylko w Boże Narodzenie i tylko wtedy, kiedy robi ją moja mama. O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie muszę wam opowiadać. Kapusta jest dobra na wszystko, groch tez jest dobry. Co prawda te dwa składniki działają, łagodnie mówiąc, na produkcje wiatrów(...)należy ich spożywać przed ważną randką, bo można nie osiągnąć pożądanej delikatności. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią. Potrzebujemy 1,5 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łuskanego grochu 2 marchewki 4 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu dwie

ladykitchen
Kapusta z grochem 139

Kapusta z grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości  na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie(...)grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy go w tej samej wodzie, lekko solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Może

Trzeci talerz
Kapusta bidula z grochem 80

Bidula kapusta z grochem i ziemniakami Kapusta bidula to sycące proste danie z kapustą w roli głównej, wywodzące się z kuchni regionalnej. Od dawna wiadomo, że kuchnia świętokrzyska wywodzi się z tradycyjnej wiejskiej i biednej gospodarki. Ubogie, piaszczyste gleby rodziły głównie kapustę, ziemniaki, fasolę czy groch i stamtąd właśnie wywodzi się potrawa bidula. Na Blogu znajdziesz wiele starych przepisów kuchni(...)dania obiadowe. Gaz, elektryczność były drogie lub niedostępne dlatego tak obiad przygotowywano już przy śniadaniu na kuchni opalanej drewnem. Kapusta bidula może być na bogato ze skwarkami, albo jako danie postne czy wegetariańskie. Może to być kapusta słodka kapusta z grochem lub kiszona. A jak zrobić bidulę z kiszonej kapusty? Bidula kapusta kiszona z grochem Bidula to danie jednogarnkowe, gęsta

Dieta moja pasja
Kapusta z grochem i grzybami 299

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)miękkości. W razie potrzeby dodać wody. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek). Do miękkiej, ugotowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ciepłą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej używać kapusty kiszonej

Gospodyni Miejska
Wigilijna kapusta kiszona z grochem i grzybami. 30

groch (oddzielnie) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gotuj do miękkości. Kapustę także ugotuj odzienie. Na patelni rozgrzej olej, smaż do momentu aż cebula się zeszkli. Ugotowaną kapustę i grzyby odcedź i posiekaj, przełóż do garnka. Do kapusty dodaj cebulę, startą marchewkę i groch. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. Prosty, ale za to pyszny przepis na kapustę kiszoną(...)daniu wigilijnym, kryje się cudowny smak Świąt Bożego Narodzenia. Ciężko się od niej oderwać. Ten smak jest bardzo oryginalny, a aromat rozpala serce. Pokochasz ten pyszny smak kapusty. WIGILIJNA KAPUSTA KISZONA Z GROCHEM I GRZYBAMI! The post Wigilijna kapusta kiszona z grochem i grzybami. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny

Zdrowy Styl Joanny
Wigilijna kapusta z grochem 146

byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa.  Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się(...)odparuje (wody dolewać tylko do poziomu kapusty). Ziemniaki obrać, drobno pokroić, ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy będę miękkie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Gdy kapusta i groch będą bardzo miękkie, w jednym garnku połączyć kapustę,  ugniecione ziemniaki i groch. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju

Codziennik Kuchenny