kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:16/28)

Swięteczne inspiracje kulinarne 77

się również inne gatunki, jak chociażby turbot czy szczupak. Przyrządzane i podawane są ryby w galarecie, faszerowane, pieczone lub smażone; - łazanki i kluski z makiem lub kiszoną kapustą; - kiszona kapusta gotowana z grochem lub grzybami; - kompot z suszu; - racuchy z jabłkami lub chałka. W niektórych regionach podawana jest kutia, fasola ze śliwkami, pieróg lub kulebiak z kapustą, gołąbki z kaszą

Obiad gotowy
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą 63

sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam. Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście(...)sicie. Usmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie myjemy kapustę i cienko szatkujemy. Pokrojoną kapustę wrzucamy do zupy i gotujemy całość do miękkości grochu (groch ma się właściwie już rozpadać między palcami). Pod koniec zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonovy
Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem 193

jaglana w połączeniu z żółtym grochem  fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu. Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.pl Składniki:     1 główka białej kapusty     50 dag kaszy jaglanej     50 dag żółtego grochu     2 duże cebule(...)kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Groch gotuję osobno. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą

Apetyczna babeczka
Grochówka z kapustą kiszoną 175

niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól do smaku. Gotować(...)Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pieprz 207

gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem   jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały

Pomysłowa kuchnia
Golonka gotowana w warzywach 222

papryka. wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorki podawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
23 grudnia – Wspólne świąteczne Gotowanie w Polu – Katowice 209

Barszcz, uszka, kapusta z grzybami – nie czujesz się specem od świątecznego menu? Wspólne świąteczne gotowanie w Polu to znakomita okazja, by to zmienić! Artykuł 23 grudnia

COOKMAGAZINE
KAPUŚNIAK 77

Kapuśniak z kiszonej kapusty        Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni. Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną(...)Prosty i wypróbowany przepis. Kapuśniak z kiszonej kapusty      Najlepszy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty , pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej.  Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników. Oto składniki

Moja Książka Kucharska
2 rok blogowania za mną :) 144

koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC  Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku

MarciochaKucharzy
Kotleciki z fasoli i kapusty 293

Ostatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i

Smakołyki Asi
Bigos świąteczny 197

Bigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos(...)treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja: 250 g suchego grochu łuskanego, połówki 3 duże cebule 200 g suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 400 g kiełbasy 350 g boczku wędzonego 400 – 450 g łopatki wieprzowej

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z pęczakiem i grochem 186

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną(...)liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy.  FARSZ  Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem

Kuchnia Danusi
Biała kapusta z fasolą i śmietaną 146

1 główka kapusty ok 2 kg 1 szkl białej fasoli 1 kopiasta łyżka skwarek 1 cebula 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól pieprz pieprz

Gotowanie jest łatwe