kapusta z grochem - 414 przepisów (strona:20/28)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 93

Kapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.      Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić.      Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej(...)smaku solą i pieprzem. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: około 300g mięsa wieprzowego z kością kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych porcja włoszczyzny (bez włoskiej kapusty) 2 cebule, posiekane (w tym 1 podsmażona na smalcu ze skwarkami) płaska łyżeczka kminku  500g kapusty kiszonej około 300g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę około 2 łyżki smalcu

Moja Książka Kucharska
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 120

paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Moja Książka Kucharska
Kotlety z grochu ze szpinakiem 195

super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku. Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Składniki: 300 g puree z grochu 150 g szpinaku 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej gałka muszkatałowa majeranek, imbir papryka(...)dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 398

łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra

Ola la LCHF
Potencjał witamin z grupy B 136

pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na zdrowie skóry(...)niacyna) : Jest potrzebna do prawidłowych czynności mózgu, układu nerwowego oraz bierze udział w syntezie hormonów testosteronu, estrogenu, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Występuje w mięsie oraz warzywach (np.ziemniaki, brokuły, groch, szpinak, pomidory), jajkach, serach i owocach (śliwki, jabłka). Witamina B4 (cholina): Bierze odpowiedzialność za prawidłowe funkjonowanie układu oddechowego, serca i mózgu. Wspomaga produkcje hormonów i chroni przed wolnymi rodnikami. Jest zawarta

MintTaste
Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa 947

oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad. Tak też bywa u nas kiedy

Smaczna Pyza
Grochówka z parówkami 83

jest zła. Tą polecam szczególnie bo smaczna wychodzi. PRZEPIS GROCHÓWKA Z PARÓWKAMI Składniki: 400g grochu suchego w połówkach – tutaj duży wybór grochu i fasoli 300-400g parówek coś z włoszczyzny co mamy np: 1 korzeń pietruszki, 1 plaster selera korzeniowego, plaster kapusty białej 4 cebule 3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 łyżki ryżu 2 liście laurowe

Dorota Smakuje
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka 115

Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka Kapusta ziemniaczana to przewrotne danie z terenu Kolbuszowszczyzny, w którym nie ma kapusty. W lokalnej lasowiackiej gwarze nazwa ta brzmi „kapusta źmiocano”. W tej części Puszczy Sandomierskiej, a szczególnie w Kolbuszowej Górnej, Kupnie, Porębach Kupieńskich, Bukowcu, Przedborzu i jeszcze w kilku miejscowościach z gminy Niwiska od pokoleń przyrządza się gęstą zupę ziemniaczaną, zwaną kapustą(...)samoczynne ukiszenie, bądź przez zakwaszenie. Zwykle w zupie poza drobno pokrojonymi ziemniakami jest jeszcze kolorowa fasola, groch, lub inna roślina strączkowa, a za omastę najczęściej służą skwarki lub usmażony boczek. Zupa podawana jest na kwaśno, a pokrojone ziemniaki i fasola wyglądem przypominają kapustę z fasolą. Przepisów na kapustę ziemniaczaną jest tyle, ile gotujących ją gospodyń. Szukając odpowiedniej receptury posiłkowałam się

Trzeci talerz
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 178

Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj(...)lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym

Food Square
Pikantny krem z zielonego grochu 215

królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 500 g zielonego grochu, namoczonego przez noc przygotowany wywar 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy

My Culinary Art
Kapuśniak domowy 95

Kapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty.     Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać(...)kiszonej kapusty, odciśniętej 1 duża cebula, posiekać kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą i ugotować wywar. Kapustę kiszoną pokroić

Moja Książka Kucharska
Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup 168

wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Postny kapuśniak z grzybami (4 porcje) Składniki na kapuśniak: 1/2 średniej główka kapusty, posiekana

karmelowy
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 147

obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem

kolorowotorcikowo
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 176

Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy

Trzeci talerz
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 176

uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania