proszkowych zapasach z Polski, natknęłam się na czerwony barszcz. Nabrałam ochoty. Nauczona doświadczeniem zawsze czytam opis wykonania (nawet najprostszego sosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle(...)radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam
bastalenasię łatwiej nakłada i pięknie prezentuje się na stole. PRZEPIS NA IMPREZOWĄ SAŁATKĘ GYROS Składniki 500 g fileta z kurczaka 2 cebule czerwone 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 2/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa sól(...)odrobinie oliwy na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Kukurydze odsączyć z zalewy, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Kapustę pekińską drobno posiekać. Sałatkę układać warstwowo, najlepiej w przeźroczystej
Przepiski.plSkładniki: Filet z kurczaka 2 pojedyncze Nachos 150 g Papryka czerwona Ogórki konserwowe 5 Kukurydza konserwowa Fasola czerwona z puszki Kapusta pekińska mała ok 1 kg Pomidory malinowe 2 duże Jogurt naturalny 170 g Majonez 3 łyżki pełne czosnek ząbek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa łyżka Przygotowanie: Na początku przygotujemy sos. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt(...)majonez, sól oraz pieprz. Na koniec wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy. Sałatkę układamy warstwowo: Połowa kapusty pekińskiej poszatkowanej, puszkę czerwonej fasoli, paprykę pokrojoną w kosteczkę, fileta z kurczaka, Całość polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, ogórki konserwowe pokrojone w większą kostkę, pomidory pokrojone w większą kostkę, pozostałą kapustę pekińską poszatkowaną. Całość polewamy pozostałym
Kulinarne przygodysalsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy(...)drobną kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania: mięso, kapustę pekińską, ogórki, pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona cebula pomidory czerwona papryka zielony ogórek ser feta sos grecki w proszku lub własny sos (oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, oregano suszone, pieprz) Przygotowanie: Ser feta odsączyć z zalewy i pokroić w równe kostki. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę lodową pokroić w kwadraty, czerwoną cebulę w krążki, ogórka w grubsze plasterki, czerwoną(...)mięso na dnie dużej miski i posypać pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulą. Polać tę warstwę sałatki pikantnym keczupem. Na to położyć pokrojone w mniejsze kawałki ogórki konserwowe oraz odsączoną wcześniej z wody czerwoną fasolę. Przykryć wszystko grubszą warstwą majonezu. Na wierzch sałatki ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. SAŁATKA HAWAJSKA Składniki: ryż ananas w puszce kukurydza w puszce słoik
Menmagazinekukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach(...)warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać po fasolce. Ser posmarować sosem czosnkowym i na koniec całość posypać pociętą kapustą pekińską
cooklifegrilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy
Pyry na GazKolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto(...)mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe
Mango Papajaświeżego koperku posłużył nam za pyszne danie obiadowe. Sałatka, którą proponuje jest lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze, witaminy z grupy B, antyoksydanty. Zarówno ryż czerwony, jak i świeża kapusta zawierają związki, które obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Zaserwujcie sobie porcję zdrowia w postaci takiej sałatki. Polecam! Składniki na 2 porcje(...)szklanki ugotowanego ryżu czerwonego, 1 1/2 szklanki poszatkowanej kapusty białej, 3 pomidory, Garść porwanego na kawałki lub posiekanego koperku, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki susznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie : Ryż, kapustę i pokrojone pomidory umieścić w misce. Polać oliwą, posypać koperkiem i przyprawami. Wymieszać
Jeść, by żyć w zdrowiuKrokiety z kapustą i pieczarkami to tradycyjne polskie danie. Tymczasem na świecie krokiety nadziewa się makaronem, ziemniakami, owocami morza, a nawet pikantną kapustą kim-chi. Nasze swojskie krokiety z kapustą i pieczarkami mają długą historię. Choć badacze sztuki kulinarnej twierdzą, że smażone w tłuszczu warzywa lub mięso w cieście znano już w Starożytnym Rzymie, słowo krokiet wywodzi się od francuskiego(...)najchętniej jemy krokiety z mięsem lub kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z gorącym, czystym barszczem czerwonym. Print Krokiety z kapustą i pieczarkami Tradycyjne krokiety z kapustą i pieczarkami są lubianym polskim daniem. Świetnie smakują z gorącym barszczem czerwonym. Kategoria Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 1 hour 15 minutes Porcje 24 sztuki Autor Magdalena Pinkwart
smakowitehistorie.comPyszny dodatek do hamburgerów, tortilli lub po prostu dań mięsnych. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 0,5 niedużej kapusty pekińskiej czerwona papryka czerwona cebula zielony ogórek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE : Kapustę drobno siekamy, ogórka kroimy na plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Przekładamy do salaterki, dajemy po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego,odrobinę musztardy
Pani na deserśliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę: surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzgrabne i ekonomiczne w przygotowaniu. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się z nim „współpracuje”. Pierożki z pieczarkami idealnie smakują z barszczem czerwonym. Możesz je podać również z przesmażoną cebulką jako dodatek do postnej kapusty. Pierożki z pieczarkami to uniwersalny przepis na proste i niedrogie danie. A w kuchni liczą się przecież: najlepszy przepis, kilka prostych składników(...)Niewielkie porcje farszu nakładamy na każdy kwadrat i składamy na pół zlepiając dokładnie brzegi. 8.Gotujemy partiami wolno w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z barszczem czerwonym lub kapustą. Pierożki możemy również zamrozić. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pierogi. Min. Pierogi chłopskie z serem i kiełbasą , pierogi pieczone w kruchym cieście , oraz pyszne pierogi
Kuchnia Na WypasieSurówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu. Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok, prawie każdy ją lubi i jest świetną bazą do tworzenia surówek obiadowych. Jako, że u mnie surówki przemieszane są z sałatkami, zebrałam dla Was w jednym miejscu zbiór kilku przepisów na surówki z kapusty pekińskiej w roli głównej. Na samym końcu dodałam również(...)przekąsek. Każdy z tych sosów świetnie sprawdzi się w towarzystwie kapusty pekińskiej. Mam nadzieję, że przepisy przydadzą się Wam przy komponowaniu obiadowego menu. Po przepis wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nazwę. Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem Surówka z kalarepą Surówka
Smaki Na TalerzuNie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!