mogło...czyli to co tygryski lubią najbardziej...bekon...Takież jest i u mnie w domu mój J. również za nim przepada więc śniadanie tylko dla niego... Składniki: 4 kanapki 4 kromki chleba ząbek czosnku oliwa z oliwek łyżka 1/2 puszka groszku konserwowanego 6 oliwek czarnych sól, pieprz 1/2 cukinii musztarda francuska 10 plasterków boczku surowego wędzonego 4 jajka
NaKońcuJęzykaOpublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie... Dziś zapraszam na cebule...Jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla, mięs, kanapek itp. Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam: 15 cebul średniej wielkości 3 liście laurowe pieprz ziarnisty 1 łyżeczka czubata soli morskiej 1 szkl (300 ml) octu
NaKońcuJęzykaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej użyć pomidorów niedużych i mięsistych, np. Lima. Korzystałam z przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga Marta Gotuje . Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów. Składniki: 3 kg pomidorów
Czerwona Porzeczkajaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa) Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni) Jajko w papryce (Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy) Kurka
bastalenaSzybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła. Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek
Czerwona PorzeczkaZawsze z dużą ilością czosnku, który świetnie działa na odporność. Są one nie tylko świetnym dodatkiem do potraw z grilla, ale sprawdzą się również do pieczonego kurczaka, a nawet kanapek. Zwykły kotlet nabierze charakteru ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSłońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyk kawy, czas nagli, by do pracy się nie spóźnić. A śniadanie?! Od pewnego czasu moje śniadania nieco różnią się od dotychczasowych. Pomijam fakt zmiany diety. Niemniej pozostaję przy kanapkach, czasem wpadnie jakaś owsianka bądź jaglanka, ale to sporadyczna zachcianka. Jednak zamiast zwykłego serka czy dżemu, stawiam na wszelakiej maści pasty. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu nawet tym osobom, które
W kuchni Karmel-itkimoimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół
bastalenadyni i czosnku! To mój pierwszy hummus, postanowiłam rzucić na głęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim czosnkowym posmakiem to strzał w dziesiątkę. Idealna do kanapek, nachosów jako dip, a nawet do wyjadania paluszkami ze słoika. Polecam! Do przygotowania korzystam z pasty sezamowej domowej roboty. HUMMUS Z DYNIĄ . /źródło: MniuMniu ;/ na słoik ok. 750g 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj . Post Chutney śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDzisiejsza propozycja jest wynikiem codziennego przygotowywania śniadań do pracy. Powoli zaczęły nam się nudzić tradycyjne kanapki, więc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło nam do głowy to wydrążyć bułki, delikatnie zapiec i napełnić jakimś fajnym farszem. Tego dnia akurat miałyśmy ochotę na jajka, więc one stały się nadzieniem do naszych bułek. Wyszły super! Rewelacyjne drugie śniadanie
Kolizje SmakówSzaszłyki z sosem charmoula Marokańskie kefty Pity z klopsikami, botwinką, fetą Pity z rybą i surówką Kanapeczki z halloumi Cypryjskie kanapki
Chilli Czosnek i OliwaKiełki do tej pory traktowałam jako dodatek do potraw, dorzucałam do sałatki, makaronu, kanapek. A dzisiaj na Galerii potraw trafiłam na przepis na sałatkę z kiełków. Akurat miałam świeże kiełki w sporej ilości, więc sałatkę zaserwowałam sobie na obiad. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyniedawna zaczęłam jeść na śniadanie coś zupełnie innego niż dotychczas. Na początku mojej drogi z MM (wcześniej śniadań najczęściej w ogóle nie jadałam, o zgrozo!) była to zwykle kanapka z własnoręcznie upieczonego chleba pp z białym serem i dżemem słodzonym fruktozą. Dłuuuugo to jadłam i bardzo mi smakowało. Potem zmieniłam na różnego rodzaju koktajle, eliksiry itp, a jeszcze później wróciłam
Zdrowa Kuchnia Sowy