Karkówka w lekko słodkim wydaniu, z posmakiem jałowca! .Idealna do kanapek lub do obiadu z sosem miodowo - żurawinowym. Polecam. Składniki: 1,2 kg karkówki 5-7 ziaren jałowca garść suszonej żurawiny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę pieprz biały sól gruba 2 liście laurowe kilka łyżek oliwy Karkówkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski i nacieramy
Apetyczna babeczkaOrzechy laskowe, migdały, rukola i ser wędzony. Świetny dodatek do mięs, warzyw, a nawet do kanapek … Składniki ; 18 do 20 dag mieszanki sałat z przewagą rukoli 10 dag orzechów laskowych 3 ząbki czosnku Garść migdałów 15 dag sera wędzonego, (prawdziwy ser nie sero podobny !) Sól,(tylko wtedy jeśli sam ser nie wystarczy ,przeważnie nie trzeba już dosalać ) Biały pieprz
Apetyczna babeczkasmaku, dodajemy jogurt, ale można też sałatkę zostawić w postaci ,, na sypko,, też jest pyszna :). Sezonowo można dodać świeżego lub kiszonego ogórka. Smaczna jako sałatka lub jako pasta do kanapek lub macy. Smacznego
Apetyczna babeczkaWarto zrobić kilka słoików czerwonej papryki, bo zimą na kanapkę pasuje jak ulał. Przepis klasyczny od siostry Anastazji. To co, po paprykę do warzywniaka ?.... i robimy! Składniki: papryka - dowolna ilość, można mieszać czerwoną i żółtą Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 3/4 szklanki cukru kryształu pieprz ziarnisty ziele angielskie liście laurowe oliwa
Apetyczna babeczkaBabć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie! Składniki: 3 kg pomidorów, ja wybieram Limo 5 dużych cebul 1 szklanka cukru 2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą 1/4 szklanka octu 10 % 5-6 goździków
Apetyczna babeczkaprzygotować jakiś sos mój wybór pada zwykle na sos imbirowy. Robi się go ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest bardzo zdrowy. Oto niektóre
chwile dla mniePyszna sałatka warzywna robię ją co roku. Domownicy są nią zachwyceni, podaję ją do obiadu jak też do kanapek na wędlinkę. Sałatka warzywna na zimę SKŁADNIKI: ogórki - 5 kg marchewka - 1 kg cebula - 1 kg cukier - 1 szkl ocet - 1 szkl olej - 1 szkl pieprz - 20 ziarenek sól do smaku - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ogórki umyć, osączyć , pokroić w plasterki. Marchewkę
Kuchnia Danusiprzepis i zróbcie koniecznie w przyszłym roku. Jest przepyszny i smakuje rewelacyjnie. W smaku słodko- kwaśny, cukinia jest nie wyczuwalna. Doskonale pasuje do pizzy, kanapek czy pieczonych mięs. Przepis na ten ketchup przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Odkąd zrobiłyśmy go pierwszy raz teraz robimy go w każdym sezonie. Post
Marta Gotujemusztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ogórki w musztardzie SKŁADNIKI: -2 kg ogórków - po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy
Zainspiruj się kuchniąPrzychodzi czas kolacji, a tu się okazuje, że nie ma chleba... wtedy sięgam po wafle ryżowe i powstają pyszne kanapki, a do tego jakie zdrowe :) Składniki : 1 opakowanie wafli ryżowych Sonko, 10 jajek , 4 łyżki szczypiorku , 3 łyżki majonezu , sól , pieprz. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą
Aga w kuchnimasełkiem, to iście dostojna oprawa dla Ramzesa, a dodatek naturalnie wędzonej wiejskiej szynki, kruchej i delikatnej jak faraońskie tancerki...doda Ramzesowi dodatkowego blasku. Bo Ramzes Rycki lśni jak złoto..! Kanapki z Ramzesem są pyszne, wędzony smak ,jeśli nie przeniesie Was do Egiptu, to na pewno do Ryk , skąd pochodzi. Wartościowe, syte i smaczne śniadanie dla każdego, kto ma bujną wyobraznię
Z Kuchni Do KuchniZakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem wędlinarskim. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych
Kuchnia Łukaszainnej wersji, ale bardzo smaczne. Nam przynajmniej bardzo ten smak odpowiada. Bardzo łatwe w przygotowaniu no i zdrowe. Polecam, idealnie smakuje z chlebkiem jaglanym tym lub tym . Ze zwykłą kanapką również. :-) Składniki: - 2 dojrzałe, miękkie awokado - 40-50g sera typu gorgonzola - 2 ząbki czosnku - sól himalajska - sok z limetki (dla zachowania koloru) Awokado obrać ze skóry, wyjąć pestkę
Smaczne ZdroweDomowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać
Ala piecze i gotujemożemy przygotować smaczną i jednocześnie zdrową (gotowaną na parze) przystawkę, wędlinę. Roladki z kurczaka z serem i wędzonką tym razem przygotowałam z myślę o wykorzystaniu ich jako okład na kanapki, ale można je również podać jako obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki. 2 piersi z kurczaka natka pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej 4 plastry sera 4 plastry wędzonki krotoszyńskiej sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię