Każdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski. składniki: ogórki gruntowe do każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami
Monia miesza i gotujeswój" sposób na korniszony. U mnie od lat ten sam przepis. Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki
kolorowotorcikowocoś nowego. Warzywa wszystkie mam własne, dokupiłam tylko paprykę i zrobiłam. Nieco pozmieniałam proporcje i doprawiłam po swojemu. Sałatka jest przepyszna. Na zimę będzie jak znalazł do obiadu czy kanapki. składniki: 2,5 kg ogórków 2,5 kg młodej cukinii 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1,5 kg czerwonej papryki 2 spore pęczki natki pietruszki zalewa 1 czubata
Monia miesza i gotujeznaleźć dla niego ulubioną kombinację. hmm a dlaczego z przerośniętych i niekształtnych?? Bo z nimi nie wiadomo co robić, ani do słoika na korniszony, ani kiszone nie wyjdą, na kanapki też nie bardzo tym bardziej na sałatkę bo te duże pesty w zęby włażą.Wyrzucać szkoda, więc spożytkować jakoś trzeba a to pierwsza z opcji -moja ulubiona. Czytaj więcej
Farmażonyałkiem zapomniałam o tym przepisie, ale ostatnio tknęło mnie, żeby zrobić dziewczynkom coś innego do szkoły. Kanapki nawet te wymyślne mogą się znudzić, a taka domowej roboty słodka bułeczka jest o wiele lepsza niż kupne w sklepiku. I nagle, zaglądając do szafki, wpadły w moje dłonie rodzynki -już wiedziałam co zrobię. Czytaj więcej
Farmażonypocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli
SMYKWKUCHNIRozmaryn wkłuwamy w kratownicę. Wyjmujemy z lodówki, jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni pieczemy około 60 - 70 minut. Szynka idealnie nadaje się na kanapki lub jako pieczeń do obiadu. Smacznego
SMYKWKUCHNINiektóre przepisy naprawdę zaskakują, połaczenia smaków czy też sposoby ich wykonania. W książce znajdziecie pomysły dla dorosłych jak i dla dzieciaków, min. przepisy na zupy, sałatki, hamburgery, kanapki, makarony, dania główne, przystawki, śniadania czy desery. Przepisy są podane w jasny i klarowny sposób, sposób wykonania również. Sama kilka rzeczy już zrobiłam, a kilka mam juz zaplanowanych ;-) W związku
SMYKWKUCHNIjeżeli chcecie mieć siłę w nogach do pokonywania kolejnych metrów to musicie jeść posiłki wysokoenergetyczne i najlepiej bogate w złożone węglowodany, np. owsianka na mleku, placuszki z bananami, kanapki z dżemem czy miodem. Ale jeżeli myślimy o dłuższej trasie jak 10 km czy półmaratonie to porcja energii i białka musi być dopasowana do wysiłku. Ja zauważyłam sama po sobie
SMYKWKUCHNIoddali Morskie Oko i Czarny Staw, wydają się wtedy bardzo bardzo daleko, ale to cel naszej dalszej wędrówki. Jest to piękne miejsce, wspaniałe na chwilę odpoczynku i zjedzenie turystycznej kanapki! Podejmujemy wędrówkę dalej i schodzimy żmudnie szlakiem, który doprowadzi nas do drogi asfaltowej prowadzącej na Morskie Oko. Kilkadziesiąt metrów dalej czeka na nas w całej okazałości Morskie
SMYKWKUCHNIznane np. glutaminian sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody
Truskawkowa FiestaProsty w wykonaniu, pyszny, słodki i gęsty dżem z jagód – idealny na kanapki, czy też jako dodatek do gofrów i naleśników. 4 Składniki Jagody 400g Cukier 200g Wykonanie: Jagody umyć na sicie, odsączyć z wody, wrzucić do garnuszka. Zasypać je cukrem, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc), by puściły nieco soki. Ustawić garnuszek […] The post Dżem jagodowy
Kulinarne Przebojenazwę "Ogórki po warszawsku" i ponieważ jam Warszawianka to chętnie przy tej nazwie pozostanę :) Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała. A jeśli nie lubicie przetworów
Smaczna Pyzarzeczy. Możecie wziąć udział w licytacji wosków Yankee Candle, które przekazałam dla małej Toli. Przechodząc do zdjęć : * relacja z ambasadorowania LPM pojawi się na blogu na pewno * poza domem kanapka na szybko * żełądki i wontroba rządzi * moja ambasadorska paczuszka * zestaw dla S :* * maluchy z mamą * maluchy * buraczki * słodka chwila, ale szału nie robi - a takie
Magiczne Życie Martybalkonie. groszek już można jeść pomidorki urosły w oka mgnieniu fasola już zakwitła za chwilę pojawią się strączki :) poziomeczki proszą się o schrupanie pierwsze liście sałaty już poszły do kanapek
Brzuszki Łakomczuszki