solą. Ja dodałam jeszcze pod koniec 2 szczypty suszonego chili ale nie trzeba. Uwaga: mieszamy i gotujemy na bardzo małym palniku bo bardzo łatwo się przypala. Idealny z kanapką z masłem. :-) Taki świeży bigos również jest już gotowy do spożycia ale na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy. Nadwyżkę możemy pokłaść w słoje i spasteryzować. W tym celu umieszczamy
Smaczne Zdrowebędzie sucha. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy naszą wędlinkę w tej wodzie do wystudzenia. Ja zawsze parzę ją wieczorem a rano mamy świeżutki, soczysty obkład do naszych kanapek. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce, najlepiej pod przykryciem, bo dość szybko obsycha. Smacznego
Smaczne Zdroweniestety nie widać. Na końcu na patelnię wędruje sezam. Prażę go do lekkiego zrumienienia. Ziarna w miseczkach odstawiam do wystudzenia. Idealne jako dodatek do sałaty ale także do posypania kanapki z masłem. Smacznego
Smaczne Zdrowealuminiową i przechowujemy w lodówce. Ja miałam najdłużej 8 dni i smakował ciągle jak świeżo upieczony. Można podawać taki pasztet sam z dodatkiem np.chrzanu, żurawiny lub jako dodatek do kanapek. I wersja pasztetu: II wersja pasztetu: Smacznego
Smaczne Zdrowemojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Chrupiąca skórka, wilgotny, niekruszący się miąższ. No i wiemy co jemy- a to bardzo ważne. Przepis na formę keksówkę- 26cm. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży
Smaczne ZdroweDowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie musi. A zaczęło się tak niewinnie. Kiedyś moja Córka zajadając kanapkę z olejem kokosowym stwierdziła iż smakuje jej ona tak jakby jadła ze smalcem... Mózg przetworzył olej kokosowy po wyglądzie na smalec... ;-) Poszłyśmy o krok dalej i stwierdziłyśmy, że skoro taki
Smaczne ZdrowePrzepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon
Smaczne Zdroweznaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba nie da się tym przejeść. Polecam baaardzo mocno, na pewno się nie zawiedziecie. Przepis znaleziony tutaj (klik) jednak
Smaczne Zdrowesokiem pomarańczowym, z dodatkiem sosu sojowego zaraz soli, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw. Można karkówkę po upieczeniu pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi kanapki lub pokroić w grubsze ok. 2 cm plastry i podać jako danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli, Polecam Najpierw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej pory każda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 litr wody, 1 łyżka soli, kilka gałązek świeżego koperku, 3 ząbki czosnku, 5 cm chrzanu, Ogórki
Delicious Titbitszjeść od razu albo przechowywać twaróg w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono, jak i na słodko, według naszych upodobań. Moja mam bardzo lubiła jeść kanapki z twarogiem i miodem lub z dżemem truskawkowym. Smacznego The post Ja zrobić domowy twaróg? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAwokado to owoc, które ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo smaczny i zdrowy. W postaci rozdrobnionej z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy idealnie nadaje się do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu idealnie nadaje się jako pasta kanapek. Pokrojone w kostkę lub w plastry awokado doskonale nadaje się też do sałatek. Pasta z avocado i sałaty Chłodnik z avocado Ja postanowiłam dodać pokrojone w kostkę awokado do sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam żółty ser. A Żółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy. Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię