kanapki - 13623 przepisów (strona:452/909)

Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 293

Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek

Poezja smaku
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 216

dodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango 238

składniki w domu. Gotowe placuszki nadziewamy ulubionym farszem - kurczakiem curry, jak u mnie, krewetkami, chili con carne... wedle życzenia, lub zawijamy w nie to, z czym zwykle robimy kanapkę do pracy, czy szkoły - ser, sałata, twarożek, szynka, czy łosoś. Spróbujcie sami i zobaczcie jakie to proste! Składniki:  150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 180-200 ml wrzątku

Kulinarne Inspiracje
Pieczony udziec z indyka 318

wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam, do tego jest bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się, na przyjęciu, rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje równie dobrze;)   Składniki: 1 kg udźca

Kuchnia Pełna Pasji
Pasta paprykowo-orzechowa idealna do grzanek 227

właśnie dla ciebie! Zamiast tradycyjnych, z masłem, z serem spróbuj do nich paprykowo-orzechowej pasty. Jest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki orzechów (użyte nerkowce) 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki

Gotuj z Mąką
Dwukolorowe bajgle 195

CAMERA Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą bułę z dziurką. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania. OLYMPUS

greenscarf
Pasta paprykowa z awokado 204

Idealna pasta do smarowania kanapek zamiast masła. Idealna pasta do maczania w niej słupków warzyw. Idealna pasta do jedzenia łyżeczką. Nadaje się zatem na śniadanie, obiad i kolację. Pasta paprykowa z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 229

lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-) Składniki na około 40 szt: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła (roztopionego

kruche babeczki
Paprykarz weganski 233

jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz  wegański 3/4 szklanki suchego ryżu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki z pesto z natki pietruszki 294

Pesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z taką pastą są bardzo smaczne, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki nasion słonecznika 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy

Dieta bez mleka
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 269

Kolejne słoiczki do zimowej kolekcji, zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki

Gosia gotuje
Pasta jajeczna do kanapek 195

Bardzo lubię tę pastę do kanapek na śniadanie. Przygotowanie jej jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki: jajka szczypiorek sól i pieprz majonez Przygotowanie: jaja ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce warzywnej na grubych oczkach do miski dodaj posiekany szczypiorek – mój patent: wszelką zieleninę kroję nożyczkami dodaj sól, pieprz i majonez wszystko razem dokładnie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bananowo-waniliowy twarożek kanapkowy 217

nikłe promyki słońca :) Przemycanie twarogu na kanapki bez użycia cukierniczki <3 Szybki i smaczny pomysł, gdy najdzie ochota na słodkie , lecz nie aż tak słodkie. Rzadko pozwalam sobie na inny twaróg niż chudy, a ten jest tak pyszny ... ! Ja zjadłam z waflami kukurydzianymi i figami. Spróbuj ! Składniki: 200 g twarogu śmietankowego (ja użyłam z SMU Strzałkowo) 2 dojrzałe banany

CynamonemPoOczach
domowy wegetariański majonez z ciecierzycy 169

niej. Tym razem coś dla chcących nowego smaku majonezu. Jak dla mnie idealne odzwierciedlenie smaku dla zwykłego majonezu, tylko w zdrowszej wersji. Majonez ten idealnie nadaje się na kanapki czy do sałatek.  Składniki: ok 1/2 szklanki soczewicy z puszki (odsączonej) 1/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (sarepska) odrobina pieprzu Przygotowanie: wszystkie składniki przekładamy

Gotowanie z pasją
Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach 254

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków

Oka w rosole czyli KaFka gotuje