kanapki - 13623 przepisów (strona:451/909)

Konfitura z fig (dżem figowy) 371

smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania. Do tego lampka

Poezja smaku
Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie. 156

pysznym dżemem od Łowicz. Dodam, że kiedy ś nie przepadałam za kaszą manną ( zmora dzieciństwa ) a teraz przygotowana z różnymi dodatkami smakuje mi wspaniale, wole ją niż jakąś kanapkę. Przepis polecam. Zapraszam:)   Składniki: 2 szklanki mleka 2 małe płaskie łyżeczki cukru 6 płaskich łyżek kaszy manny suszona żurawina według uznania suszony berberys według uznania suszona morwa według uznania dżem

Izabelawkuchni
Śniadaniowy omlet z kiwi i dżemem ŁOWICZ. 200

Śniadania bardzo często jemy w biegu i najczęściej jakąś kanapkę i kawę. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować np. taki omlet. Co prawda będzie to słodkie śniadanie, ale pożywne i pełne witamin. Z tego przepisu omlet wychodzi bardzo puszysty i pyszny. Lekko kwaśne owoce kiwi przełamują jego słodycz. Omlet podałam z pysznym dżemem od ŁOWICZ. Zapraszam:)  Składniki:   Masa

Izabelawkuchni
Marynowane borowiki szlachetne vel prawdziwki 218

prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego vel prawdziwka. Takie borowiki smakują wyśmienicie do sałatek czy mięs, do kanapek też sprawują się idealnie. Marynowane borowiki szlachetne vel prawdziwki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
WAFLE extra cienkie GOOD FOOD 187

postaci, czy to do filmu, czy w pracy, czy też w wolnej chwili z rodziną. Wafle możemy jeść bez żadnych dodatków, lub przyrządzić sobie z nich zdrowe kanapki, z twarożkiem, szynką, warzywami, konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami. Ja ostatnio przygotowałam sobie wafle na śniadanie z sałatą, szynką szwarcwaldzką, pomidorkami koktajlowymi i twarożkiem. Były pyszne. Jedno opakowanie składa się z trzech

Trufelkowo
Misiu... 154

spać na plecach i na boczku. Umiał dawać buziaki. Zwinął ze stołu, w ciągu swojego życia, wielki kawałek boczku, kostkę masła, skórę od banana, ćwiartkę kurczaka z rożna, kilka kanapek i jeszcze kilka mniej dziwnych rzeczy (wszystko zjadł). Kiedyś porwał paczkę herbatników i zakopał ją w opakowaniu w ogródku. Kiedyś na prześwietleniu, podczas głupiego jasia, ugryzł panią weterynarz (pani

Trufelkowo
Sandacz w towarzystwie sałatki 151

czas szukamy inspiracji, w niedzielę jedziemy oglądać drzwi :). Ajjj jeszcze trochę... A tymczasem zapraszam Was na pyszną rybkę w towarzystwie pysznej sałatki na bazie oleju lnianego - mój ulubiony do kanapek i sałatek! :)   Składniki na sałatkę: 2 garście mixu sałat 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 słodkiej papryki 1 obrany ze skórki pomidor 10 oliwek zielonych 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku

Trufelkowo
Jogurt z chia i owocami, słoik do pracy na II śniadanie 206

Ostatnio zamiast kanapek na śniadanie często gości u mnie jogurtowy słoik. Pełen pysznych, zdrowych dodatków, lekki, smaczny. Można go zabrać np. do pracy jako drugie śniadanie :). Zapraszam!    Składniki: 1 jogurt naturalny 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka miodu garść truskawek 1 kiwi 5 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej (może być z dodatkami) Wykonanie: W słoiku wymieszać jogurt z nasionami

Trufelkowo
Chlebek z puree z dyni i pestkami 229

Pyszny,jesienny chlebek z pieczoną dynią -mięciutki z chrupiącymi pestkami dyni-idealny na kanapki,albo z samym masłem-bardzo dobrze się kroi nie rozpada mniam.... Do tego ten piękny kolor jesieni -czego chcieć więcej -polecam gorąco Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 5 g suchych drożdży 220 g puree z dyni(dynia upieczona w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Sos z cukinii do kanapek do słoików na zimę 192

obok słynnego już sosu paprykowego to drugi z moich ulubionych dodatków do kanapek. Smakuje wprost wyśmienicie. Składniki: 2 kg cukinii ½ kg białej cebuli czerwona papryka 5 szt. 1 łyżka soli Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka curry ½ szklanki octu 40 dag cukru przecier pomidorowy 600 gram Wykonanie: Cukinię, paprykę, oczyścić

Tradycyjna Kuchnia
Smalec z białej fasoli 187

czasu do czasu lubię zjeść kromkę chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Smażona kiełbasa z warzywami 144

Smażona kiełbasa z warzywami to prawdziwy hit! Wasi faceci będą Was nosić na rękach za takie śniadanie czy kolację! Mówię Wam, kanapki z awokado już im się zudziły! A to danie… niby nic wykwintnego, niby nic odkrywczego, ale smak… zajadaliśmy się oboje i nie ważne było, że godzina dwudziesta dawno minęła. Postanowienie “nie marnuj jedzenia, które masz

Kuchnia Bazylii
Borowiki w zalewie miodowej 215

straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę.  Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru

Gosia gotuje
Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności 189

Działą bakteriobójczo i nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Oprócz dodawania go do mleka podczas infekcji czy przeziębienia, warto jeść go profilaktycznie. Świetnie smakuje pokrojony w cienkie plasterki i dodawany do kanapek na przykład z wędlina czy z pasztetem. Polecam Wam także prostą sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem . Woda z miodem i imbirem Imbir oskrobać ze skórki, posiekać drobno lub zetrzeć na jarzynowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ 185

Kiedy za oknem będzie biało i mroźno, przyniesiony z piwniczki słoiczek pysznego, pachnącego latem i sadem słoiczka dżemu będzie miłym wspomnieniem wakacji. Położony na kanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy.  Składniki: 3 kg jabłek mocno dojrzałych 1,5 kg cukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy

Z Majeczką w kuchni