cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym. Ale jednocześnie jest bardzo zdrowa, tak jak wszystkie kiszonki. Kiszenie to dobry
Smaczna Pyzawyzwaniem, ale bardziej satysfakcjonujące, pyszniejsze i zdrowsze jest zrobienie smarowidła samodzielnie. Konfitura truskawkowa to mój kanapkowy klasyk. Używam jej czasami również do gofrów i naleśników , ale to na kanapce z masłem orzechowym robi furorę! Co ją wyróżnia? To że jest bez cukru i stosunkowo niskokaloryczna ! Idealna jeśli dbasz o figurę, ale nie potrafisz odmówić sobie tej truskawkowej przyjemności. Konfitura
Blendmanchrupiącymi grzankami smakuje wybornie; w ciepły, prawdziwie letni dzień znakomicie nada się na pełnoprawny obiad. Swoją drogą miętowe pesto jet wyjątkowo smakowite; zróbcie go więcej, świetnie nadaje się do kanapek. Albo może makaronu...? A po inny przepis na chłodnik koniecznie zajrzyjcie do Ani . Chłodnik ogórkowy z miętowym pesto Składniki: (na 4 porcje) 2 długie ogórki 1 garść listków mięty imbirowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostygną zawijam je pojedynczo lub parami w folię aluminiową i mrożę. Te domowe kotlety sojowe super nadają się na obiad np. z ziemniakami i surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę Składniki: 350 g suchego ziarna soi 1 duża cebula 1 duża marchewka 5 łyżek sosu tamari (lub sojowego w wersji
Lamarida.plchemii lub na domowych owsianych krakersach (przepis już wkrótce). Nam najbardziej smakuje z dodatkiem grillowanych grzybków – absolutna rewelacja Przechowujemy w lodówce do pięciu dni, można także mrozić. Smacznego Kanapka z serem wegańskim i grilowanymi grzybkami Artykuł Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plstopniowo dodając wodę aż do uzyskania żądanej konsystencji. My najbardziej ją lubimy w formie gładkiej pasty. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Nam bardzo smakują kanapki z tą pastą i wegańskim bekonem , pychotka Smacznego! * Przepis pochodzi od Ela Gale . Artykuł Pasta buraczkowa pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plpuszkowaną fasolę ) i zawiera proste składniki dostępne w każdej kuchni. Smakowo seitan jest raczej neutralny, dzięki czemu poprzez dodawanie ulubionych sosów możemy zmieniać jego smak. Super nadaje się na kanapki albo jako zdrowe źródło nieprzetworzonych protein do obiadu. Składniki: 240 g ugotowanej fasoli czerwonej (lub 1 puszka) 240 g ugotowanej fasoli białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu
Lamarida.plśniadanie pyszne i chrupiące bułki zawsze są mile widziane. Do szkoły i pracy na kanapki, na śniadanie jako dodatek do past i smarowideł, możliwości wiele więc zachęcam do pieczenia własnych bułek. Ciasto na bułki zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 część zakwasu, dałam 2 części wody i 3 części mąki. Te są aromatyczne z miękkim wnętrzem
Moje Małe Czarowaniemąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce. Z poniższego przepisu można przygotować około 500g musu . Mus z truskawek i rabarbaru Składniki: 300g truskawek 300g
Smakołyki BerenikiNasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy. Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na wegańską czekoladę, lub raczej dwuwarstwowe batoniki. Przepis znalazłam na instagramie u apursuitofhealthiness i zachwyciłam się zdjęciem. Przyznam się
dolcevitainmykitchendiecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się kisi marchew? Wystarczy kilka ciepłych dni, kroimy marchew w plasterki, zalewamy osoloną wodą i dodajemy przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrancuskie pieczywo. Sama nazwa oznacza "skręcone", co odnosi się bezpośrednio do sposobu w jaki ten chleb się robi. Chlebki takie świetnie sprawdzą się na piknik. Wystarczy odrobina masła i kanapka gotowa. SKŁADNIKI 25 g drożdży 450 ml wody 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 g mąki pszennej razowej typ 2000 15 g soli 55 g szynki (u mnie
Passions hobbies lifeOstatnio naszło mnie na dobrze wszystkim znaną kanapkę caprese, ale że pieczywo jem na prawdę od święta na ich miejsce wleciały naleśniki 👍 Powiem Wam, że od teraz będę zawsze wybierała tą wersje :P Składnik na 1 porcję -50 g mąki ryżowej -1 jajo(ja robię bez tego) -1 łyżka oleju -woda (ok pół szklanki) -pół kulki mozzarelli -1 pomidor -szczypior/koperek/przyprawy
Zdrowie i pysznie na talerzupowiedział, że kanapki muszą być tylko z pieczywem :) Składniki ➟60 g mąki ryżowej lub każdej innej ➟3 białka ➟tłuszcz do smażenia ➟warzywa wedle uznania Przygotowanie: 1.Białka ubić ze szczyptą soli. 2.Dodać mąkę i wymieszać łyżką dokładnie 3.Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wylewamy masę, przykrywamy i smażymy po ok 5 min z każdej strony 4. Po ostygnięciu przekroić
Zdrowie i pysznie na talerzuplackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji z truskawkami lub przynajmniej truskawkowym dressingiem. No i nasza nowa gwiazda – roszponka. Ostatnio odkryłam jej świetne zastosowanie do wszelkiego rodzaju kanapek na ciepło czy zapiekanych tostów. Zwykle sięgaliśmy po rukolę, ale muszę życzliwszym okiem patrzeć również na roszponkę i częściej ją kupować. Skład sałatki nie jest odkrywczy, więc bazując na kaszy
Mieszam w Garnku