obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Będzie do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek. Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 1 łyżka soli zalewa: 0,5 szklanki octu
Obiad gotowysłoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry są słodko-kwaśne, z lekkim posmakiem curry i o pięknym żółtym kolorze. Ot, takie specjalne kanapkowe:) Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode
Obiad gotowyautorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Latem to doskonała alternatywa dla kanapek zabieranych na wycieczkę i pyszne urozmaicenie do potraw z grilla. Keks zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze cieeepły. Sezon na kurki jeszcze trwa, więc koniecznie skorzystajcie
Di gotujewspominałam) uwielbiam jajka i majonez, więc takie jajka są dla mnie daniem wręcz idealnym. Jajka wyszły bardzo smaczne, a tak przygotowany sos pasuje także do wędlin na zimno i kanapek. Jajka na twardo w sosie szczypiorkowym Przygotuj garnek, miseczkę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, talerz lub półmisek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 6-8 jajek, Sos: 4 łyżki
blog.moje-pasje.inforobię to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię to to wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie naddają się zarówno do mięs jak i do warzyw. Można je wykonać w mniej
mecookswykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich majonez, ketchup, cukier oraz ocet. Wszystko miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do np. kanapek, hot dogów, hamburgerów, warzyw, dań z grilla… *proporcje składników możemy dowolnie zmieniać wg własnego podniebienia
Domowy Smak JedzeniaJednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na pominac dodatek chilli. Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli
Codziennik Kuchennyszczególnie kiedy do jego zrobienia wybierzecie dojrzałe owoce słodszych odmian. Proces długiego smażenia przypomina robienie powideł , tyle że powideł nie przecieram ani nie miksuję. Takim masłem jabłkowym można smarować kanapki, naleśniki, używać jako sosu do serów, wędlin czy pieczonych mięs. Uwielbiam takie masło jako dodatek do pieczonego sera camembert. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo smaczny dodatek do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg małych pieczarek Kąpiel wodna 2 l wody łyżka soli 2 łyki octu Zalewa 3 szklanki wody Szklanka octu 10 % 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Do każdego słoika 1/2 łyżeczki gorczycy 2 małe plasterki marchewki 1 ziarenko ziela angielskiego 2 ziarenka czarnego pieprzu 2 plasterki cebuli liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte pieczarki
RAROSSAdomowy paprykarz składa się z wędzonej makreli, białego ryżu, tartej marchewki, doprawiony jest czosnkiem, wędzoną i ostrą papryką. Nie brakuje w nim też smaku pomidorów. Domowy paprykarz podaję do kanapek, ale można też ułożyć go na liściach sałaty rzymskiej lub nadziać pomidory. Domowy paprykarz szczeciński jest bardzo smaczny, zdrowy i ma piękny soczysty kolor. Sprawdźcie ten prosty przepis na paprykarz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPropozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu... Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę
chleba naszegoZnakomita alternatywa dla zwykłych kanapek, tym bardziej że te są na ciepło. Idealnie sycą na długie godziny i nadają energii. Polecam na śniadanie albo na popołudniową przekąskę. Bułki zapiekane z mozzarellą i salami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDżem z warzywa? Można? Można! Do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki
Nastoletnie WypiekanieBardzo lubimy swojskie wędliny. Kiedy przygotowywałam tradycyjną kiełbasę białą czy swojską w jelitach, do parzenia wkładałam też część mięsa do słoików. Mieliśmy przy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry. Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki: Na 1kg mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla
W garach u Gosidość że one są łatwe, to są też szybkie i przepyszne. Idealnie nadają się do kanapek do pracy czy szkoły. Śniadanie z ich udziałem jest sycące i smakowite. Dodatek w postaci warzyw będzie znakomity, polecam. Łatwe bułki pszenne na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie