pomidorów, wyszło pyszne i pełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu. Przyprawy przypadły mi do gustu, są bardzo fajne i smaczne, na pewno jeszcze je kupię(...)całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona z tej przyprawy. Zioła prowansalskie - kanapka caprese, po otwarciu bardzo długo pachnie, zapach się nie zatraca. Podkreśliły smak pomidorów, nie czułam potrzeby dodawania żadnych innych przypraw, nawet soli. Smak łagodny, ale bardzo wyrazisty. Jestem wręcz zachwycona
Magiczne Życie Martygodz, w zależności od wielkości, w między czasie podlewając wywarem, który się wytworzy. Ja piekę cały czas pod przykryciem wtedy mięso będzie bardziej wilgotne (np. jako wędlina na kanapki) , można w połowie pieczenia odkryć, będzie bardziej chrupiące (jako pieczeń do obiadu). Oczywiście otrzymany wywar możecie wykorzystać jako bazę do sosu. Rewelacja! ;-) Mięso w taki sposób możecie wykorzystywać jako wędlinę(...)kanapki, lub jako pieczeń na obiad ;-) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;-) pozdrawiam cieplutko i życzę Smacznego ;-))))) P.S. Kochani mam ogromną prośbę, jeśli moje przepisy Wam się podobają, albo macie jakieś uwagi lub propozycje, odnośnie zdjęć, opisów czegokolwiek, proszę piszcie je w komentarzach poniżej na blogu, będzie mi bardzo miło jak coś skrobniecie, chociażby cokolwiek. Dziękuję za wszystkie
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 bułeczka, najlepiej z ziarnem oliwa z oliwek ćwierć pomidora dwa suszone pomidory 5-6 oliwek sól pieprz Bułkę kroimy na pół, polewamy
Mango Papajailce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto(...)morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało
Brzuszki Łakomczuszkimoja Córcia uwielbia ją samą oraz z wszelkimi dodatkami. Przy chlebku (zajadała jeszcze letni) stwierdziła tylko: "czuję tu jakieś ziółka, a ja nie lubię ziółek...", po czym pochłonęła 2 kanapki, a trzecią pół godziny później... Tak więc dla tych, którym trudno przekonać się do jadania kaszy jaglanej polecam chlebki z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji(...)lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu) . Po wyjęciu z piekarnika, pokroić na kanapki i pozostawić do wystudzenia. Idealnie smakuje do wszelakich past (nam bardzo smakował z pastą z fasoli- smalec wegański). Ale pyszny jest również sam. Przechowujemy w metalowej puszce lub w torebkach
Smaczne ZdroweTo nie jest sushi, to nie jest klasyczny wrap. Dowolność w przygotowaniu tych przekąsek jest tak duża, że trudno nadać im jakąś nazwę. Inspiracją do tego
OstryKęsOgórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów(...)grilla, do kanapek, do sałatek czy do wódeczki :) Proporcje, które podaję, były optymalne dla trzech słoików o pojemności ok. 1 litra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też przygotować ogórki
Kraina Tysiąca SmakówKrajanka ta powstała jako alternatywa dla kanapek na drugie śniadanie dla córki do szkoły. Wydawała mi się zdecydowanie zdrowsza od nich i atrakcyjniejsza. Niestety, to tylko moje zdanie, jak się okazało i kanapki wzięły górę;) Wrzucałam co mi przyszło do głowy, cały czas się zastanawiając podczas pieczenia, czy po wyjęciu będzie się nadawała do pokrojenia, czy raczej trzeba będzie
Zdrowa Kuchnia Sowyjesteś specjalistką od śniadań:) sowa_nie_sowa 2012/03/22 10:57:57 Ren-ya , to najmilszy komplement:) I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno wchodziłam do kuchni wodę zagotować i kanapki zrobić;) agattekh 2012/03/22 16:41:17 Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :-) sowa_nie_sowa 2012/03/22 19:45:25 Agattekh , dzięki, częstuj się;) Gość: Zuza, afby182.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/23 10:35:36 smakowicie :) franc(...)sowa_nie_sowa 2012/03/26 11:11:12 Zuza , :) Franc_z_francji , kiedyś to takie śniadanie nie tylko było dla mnie oryginalne, ale nawet nie do pomyślenia;) Przecież śniadanie to kanapki albo kawa
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki
kolorowotorcikowoOto pomysł na trochę ciekawsze śniadanie. Większość składników każdy pewnie ma w domu. Składniki: dwie bułki 4 plasterki szynki szczypiorek mozzarella sos włoski (Winiary) masło Wykonanie
Pasja SmakuKtóregoś dnia nie miałam pomysłu na śniadanie... Zajrzałam do lodówki i szybko połączyłam w myślach oliwę, mozzarellę, pomidory i bazylię. Poczułam wiosnę. Składniki: kulka mozzarelli 5
Pasja SmakuAwokado to owoc, które ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo smaczny i zdrowy. W postaci rozdrobnionej z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy idealnie nadaje się do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię