kalafiorem - 3305 przepisów (strona:152/221)

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem oraz "Irena" 213

kuskusu dodać szalotki i tuńczyka. Sugeruję odlać nieco oleju z puszki. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.  ----- Podobne: Makaronowa sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem Spaghetti z tuńczykiem "Irena" Małgorzaty Kalicińskiej i jej córki Basi Grabowskiej to kolejna książka, po którą sięgnęłam podejmując się wyzwania u Ejotka. Po przeczytaniu rozlewiskowej trylogii sięgnęłam po "Zwyczajnego faceta", który

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 220

żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża

Anioszek w kuchni
"Szczęśliwe garnki extra" smaczna książka B.Pawlikowskiej. Zupa kalafiorowa z soczewicą. 100

Gotuj minutkę. Dosmacz solą nierafinowaną i dodaj soczewicę. Gotuj mieszając co najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera

Z Kuchni Do Kuchni
Śmietankowe risotto z warzywami 145

także stanowić samodzielne danie. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew żółta kilka różyczek kalafiora szklanka marchewki mini 1/2 szklanki słodkiej śmietanki posiekana lub suszona natka pietruszki lub lubczyk sól, pieprz W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę

Czerwień i błękit
Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam 157

oliwa z oliwek sól himalajska 2-3 łyżki amarantusa ksylitol drobno pocięty kawałek środka z łodygi trawy cytrynowej dodatki: chips z korzenia lotosu, kawałki ugotowanego batata, pasterniaka i kalafiora romanesco 1/ Korzeń Yam kroimy na kawałki i  gotujemy do miękkości z miąższem z połowy wanilii. W między czasie gotujemy amarantus wd instrukcji na opakowaniu. 2/ Przecieramy blenderem zgotowany korzeń

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 361

pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką. 132

przykrycia! Gotową zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerze i dekorujemy cebulką. Gotowe!!!      W ten sam sposób można przygotować również zupę z kalafiora, jest równie pyszna. Polecam

Rozpustne gotowanie
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 217

Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny,  a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Moniki Smakołyki
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 517

obiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sojonez – wegański majonez 145

tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Składniki: Mleko sojowe – 200ml Olej

Blendman
Postne menu i "Lato miłości" 142

bezmięsne : Sałatka pieczarkowa z jajkami i porem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana  pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy   Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku lat. A książkę kupiłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z brokuła 171

Robiłam już kotlety z kalafiora  i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki

Monia miesza i gotuje
kalafiorowa zupa z pulpetami... 117

podanych składników wyrobić masę na pulpety, mięso użyłam drobiowe mielone, formować z masy pulpety nie duże, obtaczać je w mące wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać mrożony kalafior, kostki rosołowe i zagotować do wywaru wkładać pulpety i gotwać wszystko z 20-25 minut na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem - zupa jest lekka, smaczna.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż z kurczakiem i warzywami 160

Składniki: 300 g filetu z kurczaka 1 szklanka ryżu opakowanie  mrożonych warzyw (kalafior,brokuł,marchewka) cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia carry, słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną

magiczna kuchnia Kasi