odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny
Trzeci talerzsosu tzatziki i pierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się nam, że co innego je na obiad Paweł, który lubi np. kalafiora i fasolkę szparagową, a co innego ja :) Tym bardziej obecność w naszej biblioteczce "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" autorstwa szwedzko - duńskiej pary - odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakoszulce i awokado. Uwielbiam sałatki na ciepło , które mogę kombinować na wiele sposobów. Sałatka z gryczanej kaszy z dodatkiem ciecierzycy to pyszne i pożywne danie. Podobną sałatkę robię z kalafiorem . Gryczana kasza świetnie pasuje do pieczonych buraków. Warto się przekonać do kaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może
codojedzeniaczyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone na słońcu pomidory i zamrożone
Naturalna Kuchniaatrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa ul. św. Antoniego 23 Ciekawe orientalne dania, duże
Bananowe Poleogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy z warzywami albo innym ulubionym dodatkiem – u mnie smażony ‘ryż’ z kalafiora (polecam) :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćprzypraw, baaaardzo oszczędnie. Niby pierdoła dla niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się
greenscarfsłonecznik. Słonecznik podsmażyłam, aż się lekko zarumienił. Na sam koniec dodałam płatki jaglane i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i zasmażka gotowa. U nas gościła na stole w towarzystwie kalafiora i fasolki szparagowej
nietadietastrony. Podsmażone klopsiki przełożyłam do rondelka i dodałam sos pomidorowy. Na małym ogniu dusiłam klopsiki ok 30 min. U nas klopsiki w towarzystwie gotowanych ziemniaczków, fasolki szparagowej oraz kalafiora
nietadietaPuree prawie zawsze jest dobrym dodatkiem do obiadu. Kiedyś było tylko z ziemniaków a teraz coraz popularniejsze są jego przeróżne wersje: z selera, groszku, marchwi, kalafiora. Długo by wymieniać. Dziś powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce a teraz w kuchni używane jest niezbyt często
Milion Smakówchoć na chwile, od rzeczywistości. Jeżeli lubicie pizzę, a nie chcecie jeść tej, zrobionej z mąki pszennej, warto jest kombinować z innymi rodzajami mąk, spróbować zrobić ją z kalafiora, czy z polenty. Ostatnio zrobiłam świetną pizzę z mąki żytniej, ale dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania
Be Fit Be Strongnajzdrowsze warzywo na świecie. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale także mięsożercy powinni po niego sięgnąć. Jarmuż to skarbnica składników odżywczych i witamin. Jarmuż jest kuzynem kapusty, kalafiora, brokuła i brukselki, także mających dobry wpływ na zdrowie. 2200 lat temu powstały pierwsze uprawy jarmużu. To Rzymianie docenili jego smak i właściwości. Z tamtego okresu pochodzą też pierwsze wzmianki
My Chcemy Jeśćbyłaby jakimś chemicznym wytworem, w tym momencie jest skazane na porażkę), ale znalazłam też kilka możliwych do wykonania. O ile zapobiegliwie pomroziliście we właściwym czasie niektóre z warzyw – np. kalafior. W tym tomie „Szczęśliwych garnków” odkryłam jednak coś, co umknęło mi wcześniej, a mianowicie – kosztowność niektórych dodatków, czy też komplikacje w ich poszukiwaniu. Wiedzieliście, że istnieje olej z dzikiej róży
Życie zamknięte w smaku