kalafiorem - 3305 przepisów (strona:156/221)

Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 212

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii sól

Ugotować
Curry z warzywami 167

powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki 1 łyżeczka curry (używam Kamis) 1 łyżeczka kurkumy szczypta cayenne ½ łyżeczki kolendry opcjonalnie ½ łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka oleju

Fabryka pomysłów
KISZONE WARZYWA 468

SKŁADNIKI: kalafior marchewka seler papryka por pietruszka brokuła koper czosnek chrzan (korzeń) Do ukiszenia waszych ulubionych warzyw należy przygotować zalewę. Ja robię taką samą jak do ogórków. Na 1 l wody przegotowanej daję 1 płaską łyżkę soli nie jodowanej. Gdy roztwór się wystudzi zalewamy warzywa i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Na początku słój postawiłam na tacy ponieważ przy fermentacji

harrisa
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 153

każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych

Plate of Joy
Warzywo Dominiki Wójciak 172

naszym stole mogliby się karmić tylko miłością… No i się doczekaliśmy! Dostaliśmy około 100 przepisów na dania i przekąski z rabarbaru, botwinki i buraka, bobu, kapusty, ziemniaka, marchewki, kalafiora, cukinii, fasoli oraz dyni. Brzmią dobrze, na zdjęciach wyglądają jeszcze lepiej. Znajdziecie tu tabbouleh rabarbarowo-ogórkowy z miętą, grillowane buraki z jeżynami i fetą, surówkę z białej kapusty z masłem

GRUBY WAŁEK
Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables 140

ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde

Projekty ze smakiem
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 137

dżemami, ale też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 119

jarmuż (1 szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń-szeń

Naturalna Kuchnia
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 155

słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. - piec 2-3 minuty z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli" <klik

Pora na pora i pomidora
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 165

dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę  sól  cytrynowy pieprz  kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony sos  ok 600 ml 2 łyżki masła  1 czubatą łyżkę mąki 1 małą cebulę  ok 250 ml zimnego mleka

Basia w kuchni
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 148

odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora . Smacznego! English version Duck breasts with plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces 2/3 cup water juice of one orange ½ teaspoon Chinese

karmelowy
Światowy dzień makaronu 155

moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta, a do jednych z nich niewątpliwie należy pasta Puttanesca . Robiąc to danie pamiętajcie o oliwkach o wysokiej jakości. Zazwyczaj kupuję je na wagę…mięsiste, oleiste

codojedzenia
Kilka pomysłów na... 142

nerkowców  pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
ZUPA JARZYNOWA 154

zimno więc zjedzmy zupkę  rozgrzewającą, ko lo ro wą i pełną witamin. Składniki: skrzydło z indyka 2 szt.marchewki 1 szt. małej pietruszki pół małego selera parę różyczek brokuł / kalafiora 4 szt.ziemniaków kawałek pora łyżka masła łyżeczka koncentratu pomidorowego ziele angielskie 3 liście laurowe sól,czarny pieprz Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka, parę ziarenek ziela angielskiego

potrawyregionalne