jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :) Ryż z warzywami (4 osoby) Składniki : 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka) 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 1 papryczka chili pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu
vegetaniesmakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich
Dzieje kuchennej WiewióryJarmuż, podobnie jak kalafior i brokuł, jest botaniczną odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem
W SMAKBrokuł jest rośliną z rodziny kapustowatych i bywa nazywany kapustą szparagową. Wartością odżywczą przewyższają blisko z nimi spokrewnione kalafiory. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym
W SMAKilością J Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo należy krótko gotować, by nie pozbawić
Powiedz dietom niebrokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi. Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1 puszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Salonik smakówpieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. Pychota! Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtakim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrobię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcodzienna strawa świętokrzyskiej wsi Charakterystyka produktu Wygląd Nietypowy rodzaj masy ziemniaczano-mącznej sprawiającej wrażenie poszarpanej (efekt intensywnego ubijania tłuczkiem); na przekroju – jednolita. Kształt Poszarpane formy masy przypominające kształtem rozety kalafiora po ugotowaniu. Na przekroju nieregularny. Wielkość W zależności od wielkości porcji i sposobu podania. Barwa Jasnobeżowa, jednolita na zewnątrz i na przekroju. Może być ciemniejsza w zależności od koloru ziemniaków
ClauditteMissCookingTandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala, 1 czubata łyżka siemienia lnianego, 4 łyżki oliwy z oliwek
ClauditteMissCookingplastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone w plastry, na pieczarki paprykę pokrojoną w paski,kalafior ,brokuł,marchewke pokrojona w plastry,fasolkę szparagową pokrojoną w słupki. .Doprawić ulubionymi przyprawami . Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut
w mojej kuchni