zamieszać. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem. * głąb ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby - kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo
Posadzone i zjedzonemaja posadzę pomidory. Młodziutki rabarbar z nasion. Część warzywna. Marchew, pietruszka, buraczki, cebula, kalafior, kalarepka, groszek i czosnek. Ubiorek
Posadzone i zjedzonepodzielonych na dania z patelni i dania z garnka, ale część z nich jest też nowych. Smakowicie wygląda bigos z boczniaków. polska carbonara z chrzanem i grzybami, kebab z kalafiorem i truskawkami, tort ziemniaczany z kiełbasą, sernik z dynią, gruszki w szynce, sernik i pudding z chałką. Jak widać po nazwach dań, jest to kuchnia bazująca na dobrych składnikach
Ugotowane pozamiataneWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogjarmużu lub kapusty. Liście jarmużu są dość twarde. Młode liście jarmużu można jeść na surowo, ze starych należy wyciąć żyłki. Ma specyficzny zapach, gdyż nieco przypomina zapach kapusty lub kalafiora i ma również specyficzny smak. Częścią jadalna jarmużu są liście, które można jeść w stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić
Ciastka - domowe słodkościpersymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania z warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka. Wśród nich znajdziemy przepis na daktyle z pomarańczami i pistacjami, greckie parfait, smażone banana split czy deser śliwkowy
Krzywa Prostazależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku
Moje domowe kucharzeniePora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej
Kasia Sarnaczosnku Sól,pieprz Oliwa i 2 łyżki smalcu Mix warzywny który dodajemy 20 min przed końcem pieczenia(seler czosnek,rozmaryn,pietruszka nać,groszek,marchew,kalafior Sposób: Myjemy i Marynujemy kurczaka w wodzie z obranym czosnkiem i łyżeczka soli Pozostawiamy na noc w marynacie Następnie Mieszamy majeranek paprykę,tymianek cząber,pieprz
Viola cooks with passionobiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem
VioletoweKucharzenieBrokuły, zwane także zielonym kalafiorem, trafiły do Polski w XVI wieku. Ze słonecznej Italii sprowadziła je królowa Bona. Dziś to jedne z najpopularniejszych warzyw, które dostępne są cały rok. Brokuły są ciekawym składnikiem wielu dań. Dobrze smakują także na zimno. W tej sałatce zagrały główną rolę, a towarzyszą im jajka, kukurydza, ser żółty i czosnek. Składniki 1 brokuł
My Chcemy Jeśćfilet osobno w folię do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Do tego serwujemy ulubioną surówkę i gotowe! W moim przypadku była to surówka z kalafiora i pomidorków. Prawda, że prosto i smacznie, a co najważniejsze - zdrowo! Smacznego
Kulinarne przemyslenianajprostsze w wykonaniu danie jakie znam :) Wychodzi wszystkim i zawsze. Do tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza :) Możemy wrzucić naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:) Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule 2 czerwone papryki
Tradycyjna Kuchniainnymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe
Tradycyjna Kuchniastron na złoty kolor. Do takich kotlecików można podać ryż ugotowany na sypko lub frytki i koniecznie ulubioną surówkę. Ja podałam surówkę z kalafiora (klik) Spróbujcie tak przyrządzonych kotlecików, a z pewnością nie będzie to jednorazowa przygoda z nimi w kuchni. Pewnie wielu z Was zna ten lub podobny przepis. U mnie
Kuchnia u Krysi