smaku około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie zmniejszamy płomień dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą
Słodkie okruszkigdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem . Sałatka z brokułu bardzo mi przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam
codojedzeniakaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest
Food Squaresmakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku, grzanki. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy warzywa
Państwo Wojtczuk gotujądruga prezentuje się zupa z owocami morza. Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy do smaku
Państwo Wojtczuk gotująKurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka
Poezja smakuwarzyw i białej czekolady z żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami
Kulinarne przygody Gatityjogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać. 2 spore jajka lub 3 mniejsze 125 ml śmietanki 30 % ser żółty starty bądź pokrojony w drobna kosteczkę
Gotowanie...to proste !Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się dwa kawałki ryby, 3 różyczki brokuła, 2 różyczki kalafiora. I oczywiście miska ryżu. Ostatnią podano lasagne, prosto z pieca. Porcja akurat dla 11-latka. Ogólnie czas oczekiwania na posiłek – przystawki 40 minut, danie główne
Kucharzycakilku rzeczy, więc łatwo będzie zrobić zakupy. Co bym wzięła do mojego bento z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda hummus z warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór
Ugotowane pozamiatanePysznych surówek nigdy dość na naszym stole a jak jest u Was? Jeszcze do niedawna nie jadłam surowego kalafiora i brokuła a teraz zajadam ze smakiem i są przepyszne a do tego zdrowsze bo witaminy nie pozostają w wodzie z gotowania. Popróbujcie i Wy jeśli surowy brokuł był Wam obcy. Surówka jest obłędna w smaku i sycąca więc wystarczy niedużo
Moje Małe CzarowanieCiekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone, o delikatnie ostrym
Słodki Kompromismały batat pokrojony w słupki i pieczony w 200 stopniach przez 25 minut. W inny dzień możecie dziecku podać na obiadokolacje pasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się
Jeść, by żyć w zdrowiumakaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka ) pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl. makaron ryżowy 1 op. natka pietruszki
Kuchnia Paulettesjest dobrze i będzie tylko lepiej. A poza tym jemy dietetyczne rzeczy ale i dojadamy to co zostało z weekendu. Między innymi pyszny sos barbecue idealny do pieczonego kalafiora czy ziemniaków. Przepis pochodzi ze styczniowej KUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey 100 g koncentratu pomidorowego
Dzieje kuchennej Wiewióry