kalafiorem - 3305 przepisów (strona:135/221)

Placuszki z dyni 126

Jedynie co może być problematyczne w przygotowaniu placuszków to samo obieranie i ścieranie dyni, które jest dość uciążliwe. Dla takiego efektu warto jednak się poświęcić Zobacz też: Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z dyni Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut Składniki dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu) 2 jajka szklanka mąki łyżeczka słodkiej

Kuchnia Bazylii
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 277

Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu

To co kocham
Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami 373

stołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami. 250 g makaronu kolanka 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki) 250 g żółtego sera Sos: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 g serka topionego o smaku śmietankowym Sól Pieprz Gałka

VioletoweKucharzenie
POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę 360

przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego :) Zobacz przepis na sałatkę z kalafiora na zimę

Moja Książka Kucharska
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 142

łyżki masła (albo oleju kokosowego albo oliwy) 100 szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto

Cooking for Emily
Ugotowane na parze-ryba z warzywami 128

praktyka czyni mistrzem więc nieco pracy jeszcze przede mną :)). Przepis dodaję do akcji Gotowanie na parze Ugotowane na parze, ryba z warzywami Składniki 2 filety soli ziemniaki brokuły ( mrożone ) kalafior (mrożony ) przyprawy Rybę doprawiłam przyprawami i razem z resztą składników umieściłam w parowarze. Gotowałam ok 40 min. Nie wyobrażacie sobie jakie było moje zdziwienie kiedy odkryłam że ziemniaki smakują inaczej

Pieguskowa Kuchnia
Kiszona cukinia 124

Całość zalewamy wodą z solą. Odstawiamy, zwykle na drugi dzień, gdy jest ładna pogoda, kiszona cukinia jest gotowa. W ten sposob można przygotować inne warzywa np. plasterki marchewki, rózyczki kalafiora, rzodkiewki itp. Dla urozmaicenia można połaczyć żółta cukinię z zieloną. Z jednej cukinii otrzymamy dwa słoiki o pojemności przedstawionej na zdjęciu

Moja smaczna kuchnia
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 200

folię aluminiową i schować do szuflady lodówki. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet ponad dwa tygodnie. Podobnie możemy owinąć brokuła – musimy uprzednio rozdzielić go na różyczki. Brokuł, kalafior i szparagi dobrze przechowują się też jak cięte kwiaty – wystarczy zanurzyć ich końcówki w naczyniu z wodą i przechowywać pionowo – najlepiej w lodówce. Dodatkowo można je nakryć foliowym workiem

Poezja smaku
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 125

kupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram

Obiad gotowy
Zapiekanka brokułowa na lato 136

takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać go też samego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Marchewka kiszona 290

Witajcie :-) Tak jak już pisałam wcześniej w tym roku robię eksperymenty i kiszę różne warzywa, bo to naturalne probiotyki ważne dla naszego zdrowia. Oprócz kiszonego kalafiora  zakisiłam też marchewkę :-) Przepis znalazłam  na blogu Smaczna Pyza , polecam będzie co chrupać w zimie :-) Niestety ciężko było znaleźć chudą/szczupłą marchewkę, więc wzięliśmy jaka była :-) Polecam i miłego dnia życzę

kruche babeczki
kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora 123

kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.Są wyraziste w smaku u mnie w domu smakowały także „mięsożercą ” 🙂 składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody 1/2 kalafiora 3 nieduże cebule 1 jajko 1 spory pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka curry łagodnego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki

Ugotujmy Coś
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 156

kostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior  Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny. Ostatnimi czasy sporo

Pani domowa
Placuszki z dyni 143

Jedynie co może być problematyczne w przygotowaniu placuszków to samo obieranie i ścieranie dyni, które jest dość uciążliwe. Dla takiego efektu warto jednak się poświęcić Zobacz też: Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z dyni Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut Składniki dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu) 2 jajka szklanka mąki łyżeczka słodkiej

Kuchnia Bazylii
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 606

SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody) 4 łyżki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania