Surówka z brokuła i jabłka to kolejna moja propozycja na przygotowanie surówki z surowych warzyw i owoców. Ostatnio podałam Wam przepis na surówkę z kalafiora i warzyw . Podobnie posztakowany surowy brokuł jest smaczny i zdrowy, a surówka jest chrupiąca. Jedzenie surowych warzyw jest ostatnio polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone rzodkiewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniajuż propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu
psgotujemyschrzanić , to zawsze wychodzi idealnie . Polecam na upały jako dodatek do mięs lub samodzielne danie Składniki : 1 szklanka ryżu ( surowego ) 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix kalafiora , brokuła i marchewki ) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 4-5 pieczarek 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 6 szt kostki bulionowe warzywne 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Ryż
Ogrodnik w podróżyżółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy je bulionem. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek oraz starty na tarce
VioletoweKucharzeniefileta z piersi kurczaka Liść lubczyku Natka pietruszki (suszona) 2 łyżki soku z cytryny 1 żółta papryka 10 pomidorków koktajlowych ½ pęczka natki pietruszki 300 g bukietu warzyw (mrożony brokuł, kalafior i marchewka) 1 szklanka bulionu drobiowego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 250 g makaronu świderki (fusilli) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i natką
VioletoweKucharzeniekolację to bardzo fajna sprawa. Żeby taki posiłek był pełnowartościowy, trzeba zadbać również o jakąś porcję warzyw. Dla mnie wplatanie, do wspomnianego na początku duetu, ugotowanego brokuła czy kalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika
Blendmanmęcząca, dlatego ważne, aby wspierać swój organizm w czasie tego procesu, aby mieć więcej energii, zachować zdrowie i wspierać jego naturalną moc oczyszczania. Jakie produkty należy wybierać? Warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, szpinak, jarmuż, rukiew wodna, rukola, żółta i pomarańczowa papryka, buraki, marchew, kiszona kapusta, kiszone ogórki, wszystkie inne kiszonki naturalne. Owoce: jabłko, gruszka, borówki Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir
Mała w garnku mieszaniby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi
Obiad gotowyPieczona ćwiartka kurczaka. Ziemniaki tłuczone z koperkiem. Gotowane warzywa - marchewka i kalafior
JejKuchniaParówki można z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera
Ze smakiem bez glutenumięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka
Zdrowie na języku :Psmaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3,5 l zupy. Zupa ma delikatny smak. Mrożony groszek można zastąpić groszkiem konserwowym. Można go także zastąpić kalafiorem czy fasolką szparagową. 1 szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska