kalafiorem - 3305 przepisów (strona:137/221)

Pomarańczowa sałata zielona 124

niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora . Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność Smacznego! Artykuł Pomarańczowa sałata zielona pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Sałatka brokułowa z pomidorami i fetą 161

Podobnie jak bób tak i brokuły jadam okazyjnie. Zdecydowanie wolę kalafiora.  Ostatnio w ogóle zauważyłam pewną niepokojącą prawidłowość, nie przepadam za zielonymi warzywami.  Wiem, że są najzdrowsze ale z sałatą, rukolą, szpinakiem i innymi zielonymi mi nie po drodze. No może poza groszkiem i kapustami bo te uwielbiam w każdej postaci. W tej sałatce brokuł nie dominuje, świetnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koktajl truskawkowy z jarmużem 196

sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz wielu cennych składników zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety drobiowe z marchewką 144

dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z kalafiorem ugotowanym z kurkumą i chili, dzięki czemu uzyskał żółty kolor. The post Kotlety drobiowe z marchewką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 160

lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny

Quinoa Raz!
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 163

winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już

Food Square
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 153

bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe do zjedzenia :-) Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką. Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików

Marta próbuje
Zapiekany makaron w sosie serowym 198

polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora. Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara (czerwonego lub białego), goudy czy ementalera. Od jakości i gatunku sera będzie zależał smak potrawy. U mnie z wyrazistym, czerwonym

Gospodyni Miejska
Ziemniaki zapiekane z serem 239

stopni na około 30 minut. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaki podajemy posypane kiełkami. Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki

Smaki Na Talerzu
Kuchnia, którą polubisz - zdrowa, smaczna i oszczędna - recenzja 135

zalety : jest zdrowa, smaczna i niedroga! Przykładowe przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe  Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska Liczba tron: 184   Format

Di gotuje
Wegańskie mięso mielone – jak oszukać mięsożerców za pomocą tofu 92

kłamstwa i podać danie, które zawiera wegańskie mięso mielone - oczywiście bez mięsa (ale zaproszona osoba nie musi o tym wiedzieć 😉). Prawdziwe mięso możesz zastąpić na wiele sposobów - soczewicą, grzybami, kalafiorem lub tofu. Tofu? Przecież ono jest bez smaku! - pomyślisz. Tak, tofu jest bez smaku i to w nim jest najpiękniejsze! Wspaniale chłonie smaki swojego "otoczenia" przez co może stać się

Vegan Taste
Surówka z brokuła i jabłka 176

Surówka z brokuła i jabłka to kolejna moja propozycja na przygotowanie surówki z surowych warzyw i owoców. Ostatnio podałam Wam przepis na surówkę z kalafiora i warzyw . Podobnie posztakowany surowy brokuł jest smaczny i zdrowy, a surówka jest chrupiąca. Jedzenie surowych warzyw jest ostatnio polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone rzodkiewki 195

mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki , cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone rzodkiewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
42 przepisy z nowalijkami 122

fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Pasztet warzywny z migdałami 157

już propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania