kalafiorem - 3305 przepisów (strona:102/221)

Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 118

calości, a dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe, chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki białego pieprzu(...)garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki

Kuchnia w czekoladzie
Zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą manną 182

Zupy to pyszne lekko strawne posiłki które rozgrzewają i potrafią odchudzać :) Odpowiednio przygotowane są zdrowe i lekkostrawne Składniki : Pół paczki mrożonego kalafiora (w sezonie pół świeżego) Pół paczki mrożonego brokuła (w sezonie pól świeżego ) Bulion lub woda + włoszczyzna mrożona w słupkach lub świeża + domowa Vegeta łyżka masła 1,5 l wody 2-3 łyżki kaszy manny śmietana/Jogurt(...)wodzie również doprowadzamy do wrzenia z tym że dodajemy domową Vegetę,  masło i włoszczyznę, a gdy jest pół miękka postępujemy tak samo jak w przypadku bulionu. Wrzucamy kalafior i brokuły gdy będą już prawie miękkie wsypujemy kasze mannę . Zabielamy i przyprawiamy według gustu  Na koniec posypujemy koperkiem Smacznego

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Barszcz z buraczkiem wg. Gosi 165

może z nim  konkurować 👌 A oto składniki z których powstał: -4 buraki średniej wielkości -jedna marchewka -jedna pietruszka -4 gałązki selera naciowego -4 ziemniaki średniej wielkości -pół główki kalafiora -szklanka ugotowanego średniego grochu -garść mrożonego groszku z marchewką -jedna cebula -łyżka masła - szklanka śmietany 18% lub mleka wymieszanego z łyżką mąki  -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka(...)Wkładamy również seler w całości i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, głównie buraków. Ziemniaki mają być prawie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy drobne różyczki kalafiora. Gdy są miękkie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującego się barszczu wraz z ugotowanym grochem i mrożoną marchewką z groszkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy do barszczu. Przyprawiamy

Kulinarne przemyslenia
GĘSTA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA 116

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: Ś redni kalafior, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, 7 większych ziemniaków, 3 małe marchewki, pietruszka, garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego koperku, 200 g kremowego sera topionego, większy ząbek czosnku, curry, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, sól, suszona pietrusz ka - 1/3 opakowania(...)obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut. W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około

JejKuchnia
Ryż (kuskus) z kalafiora 186

Polskiej kuchni. Niestety składają się głównie z węglowodanów, a kuskus dodatkowo zawiera gluten. Całe szczęście możemy przygotować dużo zdrowszą i całkiem podobną alternatywę dla ryżu i kaszy kuskus – z kalafiora. Dlaczego jednak chcemy czymś zastąpić ryż i kuskus? Są to zboża, prawie czyste węglowodany, które tuczą i których nadmiar... Wpis Ryż (kuskus) z kalafiora pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK

PaleoSMAK
Kurczak w pysznych sosach - zestawienie 209

warzyw!  Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem.  1.Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 2. Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 3. Kurczak w pomidorach z kalafiorem 4. Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 5. Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym 6.Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 7. Kurczak z soczewicą(...)sosie sojowym i miodzie 9.Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami 10. Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 11. Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 12. Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem 13. Kurczak z ryżem i warzywami

VioletoweKucharzenie
Najpopularniejsze przepisy w 2016 100

też i dziś chciałam podsumować rok, pokazując Wam najpopularniejsze przepisy, te które oglądaliście najchętniej. Jak coś przegapiliście to jest czas, żeby nadrobić:) 1. Indyjska zupa z ciecierzycą i kalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding(...)chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 8. Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym 8. Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą The post Najpopularniejsze przepisy w 2016 appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Babka dyniowa 141

Trochę monotonnie, bo przepis podobny, no ale zostało mi jeszcze sporo kalafiora, a i sezon na dynię w pełni, więc wypada wykorzystać te bardzo smaczne warzywo. Przy okazji przez wzgląd na zmianę miejsca zamieszkania autor cieszy się, że nie nawiedziły go karmione amerykańskimi filmami dzieciaki. A z drugiej strony refleksja, że skoro już Ameryka jest tak ukochana, to dlaczego(...)przekazujemy komuś tego dnia książkę-horror. W czasach kiedy tak mało się czyta może warto się nad tym zastanowić. Składniki: - mąka - olej - dynia - dodatki (ja użyłem kalafiora) Wykonanie: Mąkę mieszamy z olejem tworząc ciasto, którym wykładamy blachę. Dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąki, dodatki i wlewamy na wyłożone ciasto. Zapiekamy w piekarniku. Ja zrobiłem standardowo 180/60

Kryzysowa Książka Kucharska
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 149

składniki mineralne. Tylko jeść, jeść, jeść na zdrowie. Tym bardziej, że można je przyrządzić w przepyszny sposób. Dziś taka propozycja: Składniki na 2 porcje: 12 główek brukselki, 1/2 małego kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego (tłustej śmietanki), 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych + odrobina do posypania, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, listki z 5 łodyg(...)świeżej natki pietruszki. Wykonanie: Kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy do naczynia. Brukselkę gotujemy chwilkę na parze. Wykładamy główki brukselki na gęsty sos kalafiorowy. Przystrajamy/przyprawiamy listkami natki pietruszki i posypujemy płatkami drożdżowymi.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 176

którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był(...)kupowała często mieszankę pokrojonych, mrożonych warzyw. Asortyment mrożonych mieszanek w czasach socjalizmy w Polsce był zazwyczaj bardzo żałosny – głównie była to włoszczyzna, w rzadkich przypadkach mieszanka zawierała kawałek kalafiora (lub dwa). Pewnego dnia jednakże torebka mrożonych warzyw zawierała coś kompletnie mi nieznanego – małe zielone kulki, które wyglądały jak miniaturowe kapusty. To było pierwsze w moim życiu, spotkanie

Jem więc Jestem
Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką 158

uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza(...)stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Brokuł, marchew i kalafior ścieramy   na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy

R'n'G Kitchen
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki 175

jego bazie, ale jak nie mam to gotuję na wodzie. Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby nie zdominowały smaku groszku. Awaryjna zupa, szybka do przygotowania, idealna do modyfikowania i idealna do mrożenia. U nas najczęściej jedzona na kolację. 5.0 from 1 reviews(...)łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej bazylii Sól, pieprz do smaku opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior do podania: ptysie Instructions Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki

Cooking for Emily
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 171

dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście(...)seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami wywaru śmietaną. Podajemy z ugotowanymi

VioletoweKucharzenie
“Na zdrowie”-recenzja 165

Jakie dania gotuje whiteplate.com? Sporo jest jaglanek i owsianek. Wspomnienia z podróży do Indii zmaterializowały się jako przepisy na rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody za godzinkę, kiedy(...)czytając.   Co bym ugotowała z tej książki? Na mojej liście jest pysznie wyglądająca sałatka z buraka liściowego, jajka i awokado, sałatka z łososia i guacamole, oraz makaron z kalafiorem i kaparami.   Na zdrowie Autor: Eliza Mórawska Wydawnictwo Zwierciadło Data premiery: 2016 Ilość stron: 240 Okładka: twarda Artykuł “Na zdrowie”-recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
kalafiorowo-brokułowa zupa na mleku z makaronem... 164

Składniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kalafior 1 średni, brokuł 1 większy, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, makaron muszelki 1 kubek, mleko 3,2% 1/2 litra, koperek 1/2 pęczka zagotować wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, różyczki kalafiora, brokuła, zagotować, gotować z 20 minut wsypać makaron muszelki, kucharka, kostki

W Mojej Kuchni Lubię