Prosto i szybko, składniki w sumie dowolne, co lubimy lub co mamy w lodówce. kalafior jajka kukurydza konserwowa groszek konserwowy ogórek zielony marchewka cebula papryka konserwowa lub świeża majonez jogurt naturalny sól, pieprz Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować .Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewk
Moje domowe kucharzeniepewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka(...)goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy w między czasie
Wanilia i Kardamonporcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g 1/4 szt kalafiora ok. 300 g 500 ml woda 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka lubczyk suszony migdały płatki do przybrania Sposób przygotowania Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy(...)dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały, aż się zrumienią. Jeśli używamy cebuli, to kroimy ją w pół-plastry i prażymy
Kucharzycaznowu jest się w domu/pracy ;) Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól(...)zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko
Jak gotować i nie zwariowaćSkładniki na 2 porcje: 2 średnie filety z morszczuka świeże lub rozmrożone ok 200 g mrożonych różyczek brokułów ok 200 g mrożonych różyczek kalafiora 5-6 większych pieczarek (ok 150 g) ok 50 g sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek śmietany 18% 2 kopiaste łyżeczki musztardy stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego świeżego(...)pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę
Anioszek w kuchnikrem, którą możemy w piękny sposób podać ukochanej osobie :) Jak większość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały :) Składniki (dla 2 osób) - 1/2 brokułu, - 1/2 kalafiora, - 4 nieduże ziemniaki, - 3 małe buraki, - ok 1 szklanki barszczu czerwonego, - 2 małe liście laurowe, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - sól, pieprz do smaku, majeranek, cukier. Wykonanie: Szykujemy 2 garnki(...)warzywa (szybciej się ugotują): brokuł, 2 ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie, zalewamy je wodą, tylko tak żeby były przykryte. Do drugiego garnka wkładamy również drobno pokrojone: 2 ziemniaki, kalafiora, buraki, ziele i liść, zalewamy tak by lekko odkryte warzywa były (dodamy do nich barszcz). Gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z nich ziele i liść
Co na wege obiad?bielusieńki krem, łagodny i aksamitny, pyszny. Zupa podana z chrupiącym, pikantnym chorizo i natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje. składniki: duży seler 2-3 ziemniaki 1/2 kalafiora cebula 100 g kremowego serka topionego 3 łyżki oliwy 100 g kiełbasy chorizo natka pietruszki ok 1,5 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obrać, pokroić(...)kosteczkę. Zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać ok 0,75 l bulionu. Gotować ok 15 minut. Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior. Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku. Podgrzewać aż serek się rozpuści. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną
6niebosiekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z kurczaka i warzyw , przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, kilka różyczek blanszowanych brokułów kilka różyczek blanszowanego kalafiora kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól do smaku, olej do smażenia(...)Piersi z kurczaka siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna zupa bardzo delikatna w smaku. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy(...)Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenBezmięsne danie też może dobrze smakować. Smak sosu bardzo dobrze podkreśla czerwona czubryca, przyprawa wspaniale dobranych składników od Rafex.eu Składniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo(...)ryż świeża bazylia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano
R'n'G Kitchenniestety brakuje czasu na wszystko. Ale już nadrabiam wszystkie zaległości :) i nie mogę się doczekać aż odwiedzę moich ukochanych blogerów :) Składniki: 1 cukinia 10 brukselek 3 ziemniaki 1/2 kalafiora 2 pomidory 1 pęczek natki przecier pomidorowy (użyłam z tego przepisu) 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 3 łyżeczki oregano i tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej(...)ostrej pieprz, sól Przygotowanie: Cukinię, pomidory, ziemniaki kroimy w plastry, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a brukselkę zostawiamy w całości. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać dodajemy przecier pomidorowy,czosnek, przyprawy
Łycha smakówjuż jem, to dania, które są chłodne lub orzeźwiają. Stąd pomysł na mój sos. Cytryna, amarantus i oregano- trzy składniki- super sos.. Całość można podać z uparowanym kalafiorem. SKŁADNIKI: 50g makaronu ryżowego 6 łyżek amarantusa 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli himalajskiej łyżeczka oregano WYKONANIE: w niewielkiej ilości wody gotujemy amarantus - tak aby pozostało nam trochę płynu(...)solą- dodajemy ugotowany amarantus- całość mieszamy makaron ryżowy wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy 5 min, odcedzamy i zalewamy zimną wodą gotowy makaron polewamy sosem- możemy podawać z uparowanym kalafiorem
healthy dreamsśrodku lekko słodkie wnętrze.. natomiast niezmiennie wielbię curry i kocham za to, że można zrobić z niego tak wiele kombinacji ;) Orzechowo-dyniowe curry z tofu i groszkiem, ryż, kalafior (vegan) Batatowe curry z kalafiorem i groszkiem, ryż (vegan) Jaglano-dyniowy burger w dom. bułce dyniowej*, z musztardowym sosem z tahini (vegan) *z mąką dyniową i pure *na dole posmarowane
More food, love and dreamszostała mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej ok 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić(...)plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek. Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa
6niebojako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego makaronu (u mnie świderki tricolore) 500 g mięsa mielonego nieduży kalafior główka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży seler odrobina oleju sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżka keczupu Składniki sosu wymieszać, odstawić(...)chłodne miejsce. Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na ok 7 minut. Następnie osączyć na sitku. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al'dente, osączyć. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, sałatę w piórka. Kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać
6niebo