sody oczyszczonej; sprawia, że schabowe są bardziej chrupiące ; w tym celu dodaj trochę sody oczyszczonej do tłuszczu, na którym będzie smażony schab na kotlety; pomaga pozbyć się intensywnego zapachu kalafiora ; dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej do wody podczas gotowania kalafiora; dzięki temu pozbędziesz się nie tylko charakterystycznego zapachu, warzywo utrzyma także śnieżnobiały kolor; za dużo octu w barszczu czerwonym
Trzeci talerzpodkręcony. Mnie szczególnie ujęły pieczone papryki, słodkie w smaku, z nutką goryczy płynącej z ich podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare(...)czas na jej docenienie właśnie nadszedł. Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser
Food Squarełyżeczka cukru • 300 ml mleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem łososiowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 1 serek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem(...)gładką masę. • Serek przełożyć do rękawa i wycisnąć ozdobne rozety na każdej bułeczce. Należy poczekać, aż bułeczki wystygną. • Choinkę udekorować pomidorkami i różyczkami kalafiora
To co kochamnp.Karaiby.Dlatego zachęcam do przeniesienia się na chwilę do krainy gdzie kokosy można rwać z drzewa ,a szum morza i gorący piasek parzy nas w stopy.Zapraszam. 1 śr.kalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę(...)czosnkiem.Dodajemy utarte warzywa i smażymy,mieszając 10 min.na małym ogniu.Pod koniec smażenia dodajemy kaszę pęczak,mieszamy i smażymy jeszcze ok. 4 min.Wywar z kaszy podgrzewamy,zalewamy warzywa,dodajemy kalafior podzielony na różyczki i gotujemy na małym ogniu 20 min.Jeśli zupa jest za gęsta,dolewamy wody.pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe.Doprawiamy solą i pieprzem. Cudowna zupa pachnąca kokosem o rany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNiby takie nic, ale ta sałatka jest lekka i pełna witamin. Samo zdrowie! :) Jedna jest z dymką - to moja. Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka również gotujemy i dzielimy
Szczęśliwa kuchniadodać jej jak najmniej ) 3 puszki mleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego(...)Dodać pastę tom kha. Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki koktajlowe. Zupa ma mieć przyjemny słodkawy kokosowy posmak
Jemy Pijemydodatek kawy -było to zaskakujące i nietypowe menu …. a jak się później okazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée(...)się nimi oblizując ze smakiem! Ps. nie sądziliśmy, żekawa INKA tak fajnie będzie łączyć się z daniami wytrawnymi! Mój numer 1 ( nie licząc ciasta, które było obłędne! to Smażone kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami – niebo w gębie ! Zobaczcie jeszcze kilka migawek z warsztatów! PS. z całego serducha dziękuję organizatorom za zaproszenie, a kawie INKA za inspiracje
Ostra na Słodkozachwalają i zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka(...)ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy na patelni (suchej lub z olejem kokosowym rafinowanym). Po 5 minutach zalewamy wodą i dodajemy kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mrożony groszek, przyprawy i mleko kokosowe. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min Zapiekanka makaronowa z warzywami 1/2 pory 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 cebula 1/2 kalafiora 1 pomidor 1 opakowanie makaronu (dowolny) przyprawa typu kucharek 15 dag sera żółtego Na sam początek makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić i odstawić na bok. Porę(...)poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę poszatkować drobno. Kwiatuszki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i przyprawić przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach. Całość włożyć do piekarnika
Gotuję TestujęSkładniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek kalafior 1 sztuka średni, woda 3 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, ryż 1 woreczek 100 gram, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW(...)rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kalafior opłukać i pokroić na kawałki, wsypać z pojemnika z resztkami połowę resztek po soku, wlać wodę i zagotować wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu
W Mojej Kuchni Lubiębędzie wręcz rozpływało się w ustach i będzie i mięso i warzywa, to polecam karkówkę uduszoną z różnymi warzywami. Szybko i pysznie. Składniki: 8 plastrów karkówki 1/4 brokuła 1/4 kalafiora 15-20 sztuk mini marchewek 4 żółte marchewki- w plastry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 czerwona cebula sól,pieprz, słodka papryka 1 puszka pomidorów bez skórki 2szklanki bulionu(...)garnuszku zagotowujemy bulion. wkładamy mięso, cebulę, dodajemy pomidory, ew. doprawiamy do smaku wywar. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw: paprykę w kostkę, różyczki kalafiora i brokuła, żółtą marchewkę pokrojoną w plastry , całe mini marchewki. Dusimy jeszcze ok 15 minut.. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchniSycący i pożywny. Do zrobienia w 30 minut. Składniki: 1 duży kalafior 2-3 obrane ziemniaki 100-200 g startego żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa 3-4 łyżki śmietany posiekana zielenina opcjonalnie: grzanki, prażona cebula Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki pokrój na większe kawałki i zalej 1 litrem wody. Gotuj ok. 20-25 minut. Dodaj starty żółty ser. Mieszaj
Qlinarnie i QlinarnieZapomniany post wiosenny ... ale w sumie zawsze możemy użyć mrożonego groszku ;) udko z kurczaka włoszczyzna 3 średnie ziemniaki szklanka groszku świeżego lub mrożonego kilka różyczek kalafiora sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar ( klik ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć
Atlas SmakówKażda też wie w jakim towarzystwie jej będzie najlepiej. Jedna woli skończyć w zupie, a inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Dynię obieram i kroję w kostkę. Gotuję na parze do miękkości. Tak samo postępuję(...)kalafiorem. Następnie miksuję na jednolitą, gładką masę wraz z obranym korzeniem kurkumy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podgrzewam. Jeśli wyszła mi za gęsta, to dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się
Karczma Honorietty