Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na prosty krem z białych warzyw z odrobiną gałki muszkatołowej i słodkiej żurawiny. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 mały kalafior - 2-3 ziemniaki - 1 białą pietruszkę - 1 por (tylko jego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany(...)szczyptę gałki muszkatołowej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa płuczemy i obieramy. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, natomiast resztę warzyw kroimy w kostkę. 2. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, po czym dodajemy wszystkie warzywa. 3. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem
Bez Cebulikiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką
Kulinarne przygody Gatityjest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy wodą z łyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku
Pora na poraDąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatityzupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityDąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitysię wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki: 500 g piersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka(...)następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso nabrało smaku przypraw. Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone warzywa. Zamknąć rękaw i zrobić w nim 2-3 małe dziurki, aby nadmiar pary miał ujście
Codziennik Kuchennytemat , osobiście uważam , jak cała moja familii ,że dobrze przyrządzone , są naprawdę pyszne i zdrowe . Szczególnie , polecam serduszka drobiowe , są świetnym, mięsnym , beztłuszczowym dodatkiem do zup Składniki : 1 mały kalafior 0,5 kg serc drobiowych 2 ziemniaki 2 średniej wielkości marchewki bulion drobiowy w kostkach ( 4 kostki ) lub rosół , własnego wyrobu 2 l wody mały ,pęczek, świeżego koperku(...)razem z serduszkami , zalewamy wodą , dodając kostki bulionowe ( lub rosół ,około 2 l ) . Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy ,aż warzywa zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , posypujemy świeżym , siekanym koperkiem, pieprzem i podajemy na gorąco . Zupa jest pyszna z kawałkiem, pieczywa
Ogrodnik w podróżytego w mojej kuchni nie używam. Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 1 podudzie z kurczaka 3 litry wody sól, pieprz ziele ang listki laurowe 3 marchwie pół kalafiora pół selera 2 pietruszki garść fasolki szparagowej 1/3 szklanki posiekanego koperku Wykonanie: *Do garnuszka w wodą wrzucamy porcje rosołową i udko. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny, zbieramy(...)powtarzamy. * Po ok 15 minutach dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, dodajemy sól i pieprz oraz listek laurowy i dwa ziela ang. *Po kolejnych 15 minutach dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy. * Gotową
Z Majeczką w kuchnimacie w planach porządki to polecam tą zupę. Składniki; 6 pomidorów 1 czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 marchewki kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 mały kalafior 2-3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka do smaku liśc laurowy, ziele angielskie świeży tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Przygotowanie; Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy(...)garnka. dolewamy około 2 szkl. wody. Wrzucamy pokrojoną marchew i paprykę. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie
Radość kipiąca uśmiechem.Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych
Kulinarne przygody Gatitysosem pomidorowym, z warzywami, obłożone sałatą, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1/2 kalafiora – 2 ząbki czosnku – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy – puszka pomidorów bez skórki(...)wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubych oczkach. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem, dodać czosnek przeciśniety przez praskę. – Uformować płaskie burgery. Piec 45-60 minut
To co kochamdomu. Podwójna pierś z kurczaka Polędwiczka wieprzowa (400 g) Mielone mięso wieprzowe (500 g) 4 cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili Mała główka czosnku 6 jajek Parmezan Pęczek szczypioru Pęczek pietruszki Pęczek bazylii Razem: ok. 122 zł Przyprawy: Sos sojowy (2 łyżki) Olej(...)ciepło. Przepis jest naszego pomysłu. Przepis na to danie na blogu już we wtorek. Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto
Niedzielny kucharzwylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko(...)wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania
Kardamonovyinne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatity