kalafiorem - 3305 przepisów (strona:86/221)

Sloneczny krem 172

nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla(...)galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone w kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry

Przysmaki Karolki
Gra w kolory 158

twarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty.  Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany  80g orzechów nerkowca sol, pieprz(...)łyżki oleju do smażenia kilka listków mięty wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz

Przysmaki Karolki
Kalafior pieczony na pikantnie 403

Jakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne(...)warzywo i upiec posypanego pikantnymi przyprawami. Muszę przyznać , że pomysł był dobry , a kalafior w tej wersji jest smaczny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Krem kalafiorowy z serem 111

połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na ok. 6 porcji: 900 g kalafiora 900 ml mleka ok. 300 g włoszczyzny ok. 100 g sera żółtego 100 ml śmietanki 30% olej rafinowany/masło klarowane (do smażenia) 2 średnie ząbki czosnku świeży tymianek sól(...)ogniu mleko, mieszając je co jakiś czas. Na palniku obok, podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek i kilka gałązek tymianku. Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu. Gotujemy całość przez chwilę na małym ogniu. Dorzucamy starty ser. (My użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy

Pyszny Duet
Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami 160

porcje: 250 g fileta z łososia 250 g czerwonych krewetek argentyńskich 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 200 g mrożonej dyni w kostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonej chili 4 łyżki oleju(...)rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu

Kierunekuchnia
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 157

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 137

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Polędwiczka wieprzowa z kapustą pekińską i kalafiorem 187

Jeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 350 g kapusty pekińskiej – 300 g różyczek kalafiora – 1 cebula – 1 łyżka masła – 100 g czerwonego ryżu – sól

Kuchenne Wariacje
Kremowa zupa z kalafiora. 135

tyle, ile trzeba. Chrupiące orzechy, wraz z brązowym masłem, w którym się smażyły, stanowią kontrast dla kalafiorowego kremu - w smaku, kolorze i fakturze. Bardzo polecam! :) Składniki: 500 g różyczek kalafiora (mogą być mrożone) 4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 mały por (tylko biała część) 1 mała cebula 3/4 litra lekkiego bulionu 50 g niebieskiego sera pleśniowego (łagodnego(...)cytryny sól i pieprz garść włoskich orzechów Wykonanie: Pora i cebulę drobno posiekać, lekko posolić i zeszklić na 2 łyżkach masła i oliwie. Wlać bulion, dodać różyczki kalafiora i gotować około 15 - 20 minut. Dodać ser, poczekać aż się rozpuści, a następnie po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę w blenderze (najlepiej dwa razy).  Przelać zupę z powrotem do garnka, skropić

zadanie-gotowanie
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 162

rukolą i pomidorkami koktajlowymi.  Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.  Składniki: na ok. 7-8 kotletów  opakowanie mrożonego kalafiora 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych 2 łyżki bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą(...)wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść

Kuchnia Ellie
Curry z indykiem, brukselką i kalafiorem 153

Jeżeli zastanawiacie się jeszcze co zrobić dzisiaj na obiad to zapraszamy na pyszne i rozgrzewające curry z indykiem, brukselką i kalafiorem :) Składniki na curry z indykiem: – 250 g fileta z indyka – 170 g brukselki – 200 g różyczek kalafiora – 1 zielona papryka (ok. 150 g) – 100 g mleczka kokosowego

Kuchenne Wariacje
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 128

gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo(...)garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę

Fitsweet.me
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 159

SKŁADNIKI  400 g kalafiora 400 g brokułów  50 g parmezanu s ó l, pieprz Beszamel z kurkumą  300 ml mleka 25 g masła  20 g m ą ki  2 łyżki kurkumy w proszku szczypta gałki muszkata ł owej s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di cavolfiore 400 g di broccoletti(...)cucchiai di curcuma. Aggiustate di sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do formy posmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem beszamelowym i oprószamy startym parmezanem. **** Cucinate i broccoli e il cavolfiore a vapore. Oliate una teglia da forno

La grande e la piccola cuoca
Rozgrzewająca zupa wspomagająca odchudzanie 177

przygotujemy go do zmian związanych ze zmianą złych nawyków żywieniowych na zdrowe.   Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy  1/1 kalafiora  1/2 papryki 1 mała pietruszka  Kawałeczek selera  2 średnie marchewki  Zielona pietruszka  ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek sypki  Sól himalajska Pieprz ziołowy(...)gałki muszkatołowej  Kilka kropel oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie:  Filet z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do wody. Gotujemy i po chwili od zagotowania dodajemy różyczki kalafiora. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarku o grubych oczkach. Dodajemy do zupy wraz z ryżem. Gotujemy ok. 10-15 min i doprawiamy do smaku w/w przyprawami według własnego uznania

Czarnawisienka
Zupa kalafiorowa 96

Pyszna i zdrowa, rozgrzewająca tradycyjna zupa kalafiorowa. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki połowa selera 1 pietruszka 1 cebula 250 g mniejszych kwiatów kalafiora mały pęczek szczypioru i koperku łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka Przygotowanie: Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem(...)liściem laurowym i zielem i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodaj kwiaty kalafiora, przypraw do smaku, gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek, zabiel jogurtem naturalnym lub śmietaną 18%. Smacznego

Zasmakuj Kuchni